Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 03. 2013. 08:50   >>  09:52 7

AMFILOHIJE O KOSOVU

Amfilohije: Vlast žrtvuje Kosovo za evropsku šaku sočiva

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije izjavio je da je Kosovo sudilište "božije pravde" kako Srbima i Albancima, tako i Evropi i cijelom svijetu, a trenutnu situaciju na Kosovu uporedio je sa "petovjekovnom otomanskom tiranijom".

Amfilohije je na skupu "Njegošev kosovski zaplet", koji je u Beogradu održan povodom 200 godina od rođenja crnogorskog državnika i pjesnika i 14 godina od bombardovanja SRJ, rekao da je Njegoš bio i ostao "proročka savjest" kako za Srbe svog vremena, tako i za Srbe uopšte, ali i cijelu Evropu, jer je njegovo opredjeljenje bilo "kosovsko-zavjetno".

Njegoš je, kako je istakao Amfilohije, jedna od najznačajnijih ličnosti u duhovnoj, filozofskoj, crkvenoj, bogoslovskoj i narodnoj istoriji i biću, a njegova državnička vizija je bila vizija obnove Dušanovog carstva.

Za Njegoša, prema Amfilohijevim riječima, Kosovo nije prosto grobnica, nego i živonosni grob za budućnost.

Mitropolit je, govoreći o bombardovanju SRJ 1999. godine, rekao da je sve što se događalo u vrijeme Drugog svjetskog rata i od 1945. do 90-ih godina, bila priprema za bombardovanje i ponovno odsijecanje Lazareve glave - Kosova, od njegovog tijela, odnosno ostatka Srbije.

"Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredjeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovjekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom", rekao je Amfilohije.

On je, na tribini u Kolarčevoj zadužbini, naveo da "aktuelna srpska vlast kao da je ostala bez Lazarevog, Karađorđevog, Miloševog i Njegoševog duha", pa "kaže da spašava što se spasiti može" i "proglašava da je Kosovo izgubljeno žrtvujući sebe i svoju žilu kucavicu - Kosovo, za evropsku činiju sočiva".

Skupu, koji je organizovao Fond "Slobodan Jovanović" prisustvovali su, pored ostalih, akademik Matija Bećković, lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i drugi funkcioneri te partije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније