Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

16. 11. 2014. 15:53 >> 15:49
6

OSVEŠTAO KIRIL

Beograd dobio spomenik caru Nikolaju

Patrijarh moskovski i sveruski Kiril i patrijarh srpski Irinej osveštali su danas otkriveni spomenik caru Nikolaju II Romanovu, podignutom u centru Beograda. Nakon osveštenja, na spomenik su vijence položili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 

Patrijarh moskovski i sveruski Kiril rekao je da ovaj događaj ima istorijski značaj, koji obično ljudi, koji mu prisustvuju, ne mogu da shvate u tom trenutku. Navodeći da je car Nikolaj II Romanov učinio mnogo za Srbiju i Evropu i svoje carstvo, Kiril je rekao da je on "žrtvovao svoju krunu, žrtvovao svoje carstvo i žrtvovao svoj život radi toga da bi spasio Srbiju i da bi spasio Evropu".

Kiril je istakao da je jako interesantno to što je prvi spomenik caru Nikolaju II, van Rusije u Evropi, podignut baš u Srbiji.

"Kada govorimo o prijateljstvu sa srpskim narodom, o prijateljstvu i bratstvu, mi ne iznosimo samo deklaraciju koja je odvojena od života. Mi govorimo riječi koje su ispunjene istorijskom istinom. Ova istina se zidala i gradila zahvaljujući životima i krvlju srpskog i ruskog naroda", rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh srpski Irinej zahvalio se patrijarhu Kirilu na "divnim i sadržajnim riječima" i rekao da današnji dan ima veliki značaj za Beograd, za Srbiju i za srpski narod.

"Ovo je dan koji nas podsjeća na ono što je ovaj veliki hrišćanski car učinio za svoj pravoslavni narod. To djelo koje je on učinio, onda kada je bio u najmanjoj mogućnosti da nešto više učini, ali je učinio sve što je mogao, jeste to da je stao u zaštitu tadašnje umalo porobljene Srbije", rekao je Irinej.

Nakon što je položio venac na otkriveni spomenik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je za srpski narod i državu, car Nikolaj II učinio više nego što se moglo i dodao da takva dobrota i žrtva jednog naroda za drugi, koji je učinio ruski narod za srpski tokom Velikog rata, predstavlja rijedak primjer u svetskoj istoriji.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније