Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 03. 2013. 22:44 >> 22:44
3

MUKA OKO IMENA

Srpski političari neće Franja nego Franciska

Vlast u Srbiji, uprkos tvrdnjama lingvista, želi prekrstiti papu Franja u papu Franciska, kako ih ne bi podsjećao na pokojnog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana. Tako je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, gostujući na Televiziji B92, u nekoliko navrata govorio o "papi Francisku".

Predsjednik Srbije putovao je u Rim na inauguraciju novog pape, a u intervjuu je, uprkos uputama Srpske pravoslavne crkve (SPC), papu nazivao Francisko. Na pitanje zbog čega je išao u Vatikan na ustoličenje novog pape, kada je poznat kao recenzent dvije knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana, Nikolić je rekao: "To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova", piše Blic.

Za prekrštavanje pape zalagao se i predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović. On je od Vlade Srbije zatražio da papu ubuduće nazivaju Francisko zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana.

Nakon što mu je u SPC iznijet zvaničan stav da je novi poglavar Rimokatoličke crkve “papa Franjo”, Pavlović je odustao od inicijative. Ipak, sudeći po posljednjim izjavama, Nikolić namjerava da papu i dalje naziva Francisko.

Lingvista Ivan Klajn je za Blic kazao da novi papa nikako ne može biti Francisko, već samo Franjo, budući da se imena crkvenih poglavara uvijek koriste u prevedenom obliku, a nikako na talijanskom ili latinskom.

"U suprotnom bismo govorili, naprimjer i o Gregorijusu i Inoćentijusu", kazao je Klajn dodavši da se latinska imena koriste samo u Vatikanu. On podsjeća i da je novi papa uzeo ime po svecu koji se u Srbiji zove Sveti Franjo Asiški.

Klix.ba 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније