Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 10. 2014. 18:39 >> 18:37
2

PRESUDA NA 44 STRANE

Sud: Švercovala Vojska SRJ, ne Subotić

Specijalni sud u Beogradu dao je pisano obrazloženje svoje presude kojom je biznismen Stanko Subotić oslobođen optužbi za organizovanje šverca cigareta u Srbiji, tokom devedesetih, saopštio je danas njegov branilac Radoslav Tadić.

U obrazloženju prvostepene presude, koja je izrečena 18. jula ove godine, sudsko vijeće je na 44 strane detaljno objasnilo razloge za svoju odluku kojom je odbilo optužnicu. 

To je druga presuda Subotiću i drugim optuženima koji se terete kao članovi njegove grupe, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvu presudu kojom je Subotić ranije bio osuđen na šest godina zatvora i predmet vratio na ponovno suđenje. 

Na oslobađajuću presudu, Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u roku od 30 dana od dana prijema  pisane odluke. 

U pisanom obrazloženju, kako navodi Subotićev branilac Tadić, kao ključne momente za oslobađajuću presudu sudsko vijeće je navelo da je tužilaštvo, korišćenjem fotokopirane dokumentacije male dokazne vrijednosti izvelo paušalne zaključke o Subotićevoj krivici. 

"Na bazi navedenih originalnih dokumenata Privrednog društva 'Makedonija tabak' iz Skoplja, nesumnjivo je utvrđeno da je ovo privredno društvo prodavalo cigatere fiktivnom privrednom društvu 'Sukces', koje je u potpunosti bilo pod kontrolom tadašnje vojske Savezne Republike Jugoslavije", navodi se u obrazloženju suda. 

"To znači da je prodaja u stvari vršena tadašnjoj Vojsci SRJ. Ovi dokazi nesumnjivo potvrđuju da 'Sukces' nikako nije mogao biti pod kontrolom optuženog Stanka Subotića kako to tvrdi javna tužba", navodi se u obrazloženju presude. 

"Cijeneći i nedovoljan kvalitet dokaza koje je tužilaštvo ponudilo za svoju tvrdnju, sud je došao do konačnog zaključka da tužilaštvo u ovom krivičnom postupku nije dokazalo da je optuženi Subotić organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom cigareta", citira se zaključak sudskog vijeća u saopštenju Subotićevog branioca. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal ljetos je predložilo sudu da Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kaznu od dvije do šest godina zatvora. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније