Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 10. 2014. 09:25   >>  09:23 31

VLASI OCIJENIO

"U Beogradu isplivao srpski šovinizam"

Nekadašnji visoki partijski i državni funkcioner u SFRJ, a danas savjetnik u Vladi Kosova za vanjske poslove Azem Vlasi ocijenio je da se područje Balkana još nalazi "između prividnog mira i trajne stabilnosti".

 

Vlasi je rekao da su moguće nove nevolje u regiji, ako projekat ujedinjene Evrope bude doveden u pitanje.

"Onda će biti novih nevolja, ne samo u Bosni i povodom Bosne nego u cijeloj regiji. Na jednoj strani, jer je Bosna ostala u problemima, a na drugoj strani zbog toga što velikosrpske ambicije i ideje još nisu ugašene. Naravno, i zbog odnosa Srba i Albanaca", rekao je Vlasi za sarajevski Avaz.

On je, komentarišući dešavanja na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu, rekao da je to bila prilika da na površinu izbiju srpski šovinizam i albanofobija.

"Za koju se pretpostavljalo da je potisnuta otkad Srbija hita ka evropskim integracijama. No, reakcije zvaničnika Srbije pokazale su da se veoma malo iskoračilo iz vremena Miloševićevog režima što se tiče odnosa Srba prema Albancima. Štaviše, srbijanski zvaničnici govore da je ideja o  velikoj Albaniji noćna mora. Prvo, pojam velike Albanije izmišljen je u srpskim kuhinjama da bi zastrašivali albansko okruženje, ali, ustvari, riječ je o ideji etničke Albanije. Ona je refleksija nepravdi koje su počinjene 1912. i 1913. godine kada su, poslije pada Osmanskog carstva, povučene granice posred etničkih sredina Albanaca, a da Albance niko za to nije pitao. Srbija može doprinijeti i da sama sebi skine noćnu moru tako što će priznati Kosovo kao državu i s Kosovom početi normalizaciju dobrosusjedskih međudržavnih odnosa", kazao je Vlasi.

On je, govoreći o dočeku predsjednika Rusije Vladimira Putina u Beogradu, rekao da se taj događaj graniči s političkom karikaturom, navodeći kako se vidi da je Srbiji mnogo više stalo do Rusije i antievropski orijentisanog Putina, koji ne poštuje međunarodno pravo.

Uvjeren je da su Sandžaku može biti još tenzija zbog stare politike Srbije prema bošnjačkom narodu na tom području.

"Četničke prijetnje u Sandžaku, odlazak četničkih dobrovoljaca na krizna područja Ukrajine da se bore na strani Rusa, podsjećaju nas na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su četnici išli u Bosnu i Hrvatsku da se bore za srpstvo, ali ustvari da čine zločine. U Srbiji imaju problem da im pukne i Sandžak, ali i Vojvodina zbog ekonomskih problema. U Srbiji, po inerciji stare politike iz Miloševićevog režima, nijesu spremni da nađu prava rješenja za sredine koje imaju specifične potrebe kao što su Sandžak i Vojvodina. U Srbiji žele centralističkom, unitarističkom, zapravo velikosrpskom politikom, pod kontrolom držati i Sandžak i Vojvodinu. To je inercija stare Miloševićeve politike koja je ugušila autonomiju Vojvodine", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније