Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 03. 2013. 21:30 >> 21:30
1

RAZLIČITI

Slovenija: Nama pomoć ne treba

Slovenija je danas pozdravila dogovor o pomoći Kipru od 10 milijardi eura, kako bi ta članica eurozone riješila finansijske teškoće i izbjegla bankrot, ponavljajući da njoj, uprkos problemima, takva pomoć neće biti potrebna.

"Slovenija pozdravlja rješenja prihvaćena radi stabilizacije prilika u eurozoni i nada se da će što prije doći do sanacije kiparskog bankarskog sistema", navelo je slovenačko ministarstvo finansija u saopštenju za javnost.

Iako se Slovenija zadnje sedmice, zbog slučaja Kipra, ponovno pominjala kao potencijalni novi slučaj u kojoj će neka od ranjivih ekonomija u eurozoni biti prisiljena da traži finansijsku pomoć iz fonda za spašavanje eura, slovenački stručnjaci i mediji ponavljaju da je riječ o dva sasvim različita slučaja.

Za razliku od kiparskog bankarskog sektora koji je, zbog povoljnih uslova za strane deponente bio predimenzioniran, pa bilansi kiparskih banaka višestruko nadmašuju kiparski BDP, u Sloveniji to nije slučaj, njena zaduženost u odnosu na nacionalni BDP takođe je znatno niža od kiparske, a ni trenutne kamate na slovenačke državne obveznice ne sugerišu, kao u slučaju Kipra, da bi zemlja trebalo da traži pomoć ostalih članica eurozone ili EU-a, navode slovenački mediji.

Kako je danas, pozivajući se na izvore u Briselu, javila  Slovenska tiskovna agencija (STA), u Evropskoj Komisiji ocjenjuju da je ključno da Slovenija što prije sredi stanje u svom bankarskom sektoru koji je opterećen lošim kreditima jer bi, u protivnom, uskoro mogla zapasti u teškoće.

U tom smislu, za Sloveniju će biti presudna dva iduća mjeseca, a ako do tada ne uspije da izvede mjere potrebne za sanaciju banaka, izgledi da će morati da zatraži pomoć bi se povećali, prenijela je STA.

Guverner slovenačke centralne banke Marko Kranjec izjavio je, u petak, da do takve situacije koja je zahtijevala da Kipar zatraži finansijsku pomoć, u Sloveniji koja nema predimenzioniran bankarski sektor, ne može doći i da je ona sposobna sama da riješi teškoće u bankama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније