Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 03. 2013. 10:24 >> 10:24
11

JEZIČKO PITANJE

CP pisala Nikoliću zbog crnogorskog jezika

Crnogorska partija uputila je pisma predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, čelnicima Vlade i Zaštitniku građana zbog zastoja u uvođenju crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, saopšteno je iz te partije.

U saopštenju se navodi da je Odluka o obraćanju državnom vrhu donijeta na sastanku pravnog tima CP-a, koji predvodi advokat Goran Pajović, sa predsjednikom partije Nenadom Stevovićem, održanom u subotu u Novom Sadu.

„U pismu se argumentovano ukazuje na dugogodišnju, kontinuiranu diskriminaciju pripadnika crnogorske nacionalne zajednice u opštini Vrbas, neuvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, iako su se stekli svi zakonom propisani uslovi”, kaže se u saopštenju.

 

Iz CP-a su podsjetili da se ta partija više puta obraćala predsjedniku opštine Vrbas od 2010. godine, a posljednji put u decembru prošle godine, podsjećajući ga na zakonsku obavezu, iako se radi o imperativnoj normi koju jedinica lokalne samouprave mora da sprovede eks oficio (ex oficio).

” Upoznavajući Vas sa ovakvim stanjem očekujemo da se kao Predsjednik svih građana Srbije, ličnim autoritetom, u okviru Vaših nadležnosti, založite za otklanjanje neustavnog, nezakonitog i diskriminatorskog postupanja prema građanima Srbije u opštini Vrbas koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici”, kaže se u pismu Nikoliću.

Iz CP-a su upozorili da će, ukoliko i ta intervencija ne bude rezultirala eliminisanjem navedenih neustavnih i protiv zakonitih postupaka, biti prinuđeni da internacionalizuju problem i obrate se Informativnom centru za ljudska prava Savjeta Evrope i OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava,prenosi Analitika.

“Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine, u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, pojasnili su iz te partije.

Oni su podsjetili da prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније