Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 09. 2014. 10:18   >>  10:17 13

MAJKE SREBRENICE

Karadžić da ne umre prije presude

Grupa žena iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” nalazi se u Hagu u Holandiji gdje prate iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske. Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom.

 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kazala je za agenciju Anadolija da je iznošenje završnih riječi u ovom postupku vrlo važno za majke iz Srebrenice, ali i za sve porodice žrtava.

“Stigli smo u Hag da pratimo suđenje Karadžiću. Nadam se da će konačna presuda biti pravedna. Očekujem da mu sud na kraju odredi maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor, tako da nikada ne može izaći na slobodu”, rekla je Subašić.

Ona je dodala da se nada da Karadžić “neće umrijeti prije izricanja presude kao što se desilo sa bivšim jugoslovenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem”.

Tužilaštvo i odbrana iznijeće završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je nakon niza godina skrivanja i prebačen u Den Hag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009.godine.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu saopštilo je ranije da bi Karadžić trebalo da bude osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bi značajnim dijelom bio proglašen krivim, prema optužbama za koje mu se sudi.

Tužilaštvo je u postupku protiv Karadžića izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, sudije su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepene i žalbene sudije su odbili sve njegove pokušaje.

Takođe, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi sa na vrijeme neobjelodanjenim dokazima Tužilaštva. Ipak, sudije su zaključile da pri tome nije dao nijednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Sudije su odbacile i zahtjev Tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica, otkrivenom 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније