Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba ]

11. 09. 2014. 09:11   >>  09:16 3

SMANJIO POTROŠNJU

Banjalučanin izmislio motor na plin

Banjalučanin Zoran Garača (39) već devet godina aktivno vozi motocikl, što i ne bi bilo toliko zanimljivo da prošle godine nije dobio priznanje za najbolju tehničku inovaciju – ugradnju plinskog mehanizma u motocikl.

 

S obzirom da voli da putuje svojim "Aprilia Caponord" motociklom od hiljadu kubika prelazio je i oko 17.000 kilometara. Međutim, zbog visokih cijena goriva počeo je da razmišlja kako da smanji potrošnju goriva i tada je odlučio da ugradi plin.

"Putujem aktivno, nekada za vikend odem do mora ili za šest dana pređem nekoliko hiljada kilometara, tako da nakon toliko kilometara shvatiš da više ne možeš finansijski sve to da pokriješ. Moj motocikl je malo specifičan, V2, troši dosta tako da sam odlučio da ugradim plin. Htio sam tehnički sve to da ukomponujem, da bude i funkcionalno i bezbjedno, radi mene, ali i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Najosnovnije mi je bilo da nađem bocu, jer ona mora imati homologaciju da se zna da je testirana, da ima multi ventil, da može da izdrži udare i da ima sve ostalo što je potrebno radi sigurnosnih mjera, kao i u vozilima", rekao je Garača za Klix.ba

Nakon što je našao odgovarajuću bocu koja je bila prilagodljiva njegovom motociklu, Zoran je krenuo sa eksperimentisanjem. Kada je uspio da završi započeto, umjesto devet litara potrošnje goriva po gradu, Zoran je trošio plin u vrijednosti od 10 maraka (pet eura), što je duplo manje u odnosu na potrošnju goriva.

"Skupljao sam djelove, prilagođavao, radio, a jedini problem kod ove vrste motora bio je kako prilagoditi ubrizgavanje. Na tome sam radio dva mjeseca, ali sam na kraju uspio. Kada sam sve završio krenula je moja vožnja na sve strane, da probam i vidim kako funkcioniše“, dodaje Garača.

Kad nestane plina mehanizam odmah prebaci na benzin i sam sve odrađuje.

Automatizovan je, a plinska boca je zapremine 10 litara.

"Ovaj mehanizam može da se ugradi na bilo koju vrstu motocikla, samo treba prilagoditi ubrizgavanje. Ja pređem 150 km sa njom, gradske vožnje od 100 do 110, tako da je za 10 maraka troška je to vrhunski“, priča Garača.

On dodaje da je sa ovim plinskim mehanizmom prešao preko 10.000 kilometara do sada.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније