Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 08. 2014. 20:41 >> 20:41
1

MIJEŠAO S NAFTOM

BiH: Voze automobile na ulje, a ni ne znaju?

Građani Bosne i Hercegovine jedini na svijetu voze automobile na ulje, a da to i ne znaju, tvrdi banjalučki ekonomski portal Capital.

Za posljednjih nekoliko godina "eksplodirao" je uvoz jeftinih baznih ulja, koja se miješaju s naftom i prodaju na domaćem tržištu.

Koliko je ovaj problem eskalirao potvrđuje da Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH provode odvojene istrage gdje su završile desetine miliona litara uvezenih baznih ulja i kako je moguće da se samo u godinu dana utrostručila "potražnja", .

Naime, u posljednje dvije i po godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 18.705.810 kilograma baznih ulja, ukupne vrijednosti oko 20 miliona eura.

Ono što je zabrinjavajuće je nevjerovatna stopa rasta uvoza. Samo u prvoj polovini 2014. uvezeno je 3.069.877 kg baznih ulja, što je približno količini uvoza u cijeloj 2012. (4.057.402 kg), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje do kojih je došao.

Na bazna ulja se plaća uobičajenih 17 posto PDV-a, ali se za razliku od nafte, ne plaća akciza, putarina i taksa. Jedan od uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata iz Republike Srpske koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da se bazna ulja nelegalno koriste za sticanje ekstra profita.

"Bazna ulja su jeftina i koštaju oko 80 feninga u inostranstvu. Na njih se ne plaća carina, niti putarina. Kada se zamiješaju, takva nafta se prodaje na domaćem tržištu po cijeni od 1,74 KM po litri, što je znatno ispod cijene nafte. I sam sam imao prilike da mi određene firme koje se bave veleprodajom nude naftu po toj cijeni, što je potpuno nelogično i odmah mi je bilo sumnjivo", kaže ovaj distributer.

 

On ističe da potrošač koji kupi ovako zamiješana ulja s naftom, "ne osjeti puno na kvalitetu, ali se poveća potrošnja" pogonskog goriva.

Firme koje to rade samo na jednoj cistjerni zarade dodatnih 15 hljada eura, tvrdi vlasnik benzinske pumpe.

"Određene obavještajne informacije govore o mogućim zloupotrebama navedenog derivate za 'akcizno razblaženje' i dobijanje motornog goriva s izmjenjenim kvalitetom što posljedično utiče na visinu naplaćenih dažbina po osnovu akcize, putarine i takse za izgradnju puteva a time i PDV-a. Ne treba zanemariti ni posljedice po korisnike takvog goriva (oštećenje motora prevoznog sredstva) kao i na posljedice po životnu okolinu. U tom smislu Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) vrši određene provjere", potvrdio je danas Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Podsjetimo, da dizelaši mogu ići na ulje, potvrdio eksperiment Portala RTCG. Naime, ekipa Portala je sipala dva litra jestivog ulja u gotovo prazan rezvoar Golfa 4 1,9 TDI, kako bismo dokazali da turbo-dizel motori mogu da koriste i alternativna ekološka goriva.

Takođe, profesor Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović nam je kazao da je ta ideja nije novost, već je stara više od 115 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније