Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 03. 2013. 20:57 >> 20:47
6

TEST ZA EVROPU

Zapad strahuje od širenja vehabizma na Balkanu

Bivši pripadnik makedonske obavještajne službe, Goran Mitevskitevski, smatra da glavna opasnost od ekspanzije vehabizma u regionu dolazi sa Kosova, gdje se "vehabizam širi munjevito, kao rezultat haosa, siromaštva i krize u tamošnjoj islamskoj vjerskoj zajednici".


"Lokalne vehabije krajem 2008. godine počeli su da prijete malobrojnim katolicima na Kosovu, iako samo verbalno, ali to je bio dovoljan povod da oni započnu da se iseljavaju sa Kosova. Slučaj sa mjestom Janjevo na Kosovu, gdje žive katolici, drastičan je primjer iseljavanja", ističe Mitevski, prenijeli su makedonski mediji.


Analitičari smatraju da je započeo proces koji će trajati godinama i da je to pravi test za Evropu. Prema inostranim bezbjednosnim stukturama prisutnim na Kosovu, već je identifikovana grupa pokretača vehabizma na Kosovu, navode makedonski mediji.

Na njihovim listama su Ekrem Avdiju, koji se školovao u Medini, a sada je imam u južnoj Kosovskoj Mitrovici, Bajram Aslani iz Isa-Begove džamije u Kosovskoj Mitrovici, Kastriot Duka iz džamije u Srbici, kao i imam Redžep Ljušta.

EULEX je već registrovao nekoliko islamskih nevladinih organizacija, koje ,kako se sumnja, ilegalno finansiraju vehabije na kosovu.

Među njima su najaktivnije Ruka pomoći, Ikra, Drita, Savez islamske omladine, kao i Iranski kulturni centar Kurani iz Prizrena.

Zabilježen je i povećan broj sljedbenika vehabizma u Bosni, centralnoj Srbiji i Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније