Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 03. 2013. 09:46 >> 09:36
2

KFOR

Halbauer: Srbi na Kosovu ugroženi

Komandant Kfora general Folker Halbauer kaže da je bezbjednost Srba na Kosovu ugrožena, ali tvrdi da dio odgovornosti za to snose i srpske institucije na sjeveru.

 

Halbauer je u intervjuu frankfurtskim "Vijestima" rekao da bezbjednosna situacija jeste generalno dobra, ali postoje razlike između teritorije južno i sjeverno od Ibra.

„Ako se u sjevernoj Mitrovici svakog dana bacaju bombe i druge eksplozivne naprave, naravno da je to prijetnja za bezbjednost građana. Ali, spomenuo bih da se to dešava u specifičnim regijama, pa čak i ako pogledate Mitrovicu riječ je o specifičnim mjestima i napadima na specifične mete. Više od 50 odsto napada je na zaposlene u administrativnoj kancelariji za sjevernu Mitrovicu (vlasti Kosova). Moje mišljenje je da je dobar dio toga povezan s kriminalnim aktivnostima. Moguće je da kriminalni elementi pokušavaju da prilično uplaše narod i okrenu ga protiv dijaloga koji se vodi u Briselu“, istakao je Halbauer. 

Na sjeveru se, prema njegovim riječima, ponekad ne prihvata ni da kosovska policije ili Euleks sprovedu istragu, a to nije u mandatu Kfora, te da čak i kada bi odlučio da ispita te napade i nađe krivce, ne bi mu bilo dozvoljeno da to uradi, jer je to stvar vladavine prava. 

Kfor je, kako je podvukao, odgovoran da da doprinos bezbjednom i sigurnom okruženju. 

„Ono što se dešava na sjeveru ne smatramo direktnom prijetnjom tome, i u ovom trenutku ne vidimo potrebu da intervenišemo. Za mene je to i dalje pitanje reda i zakona, dakle Euleksa i kosovske policije. Ako im narod ne dozvoljava da obavljaju posao, onda je na odgovornim predstavnicima zajednice da im to objasne. Ali, ako odgovorni predstavnici zajednice kažu da niko ne bi trebalo da pomogne i sarađuje sa Kforom ili Euleksom, ko će onda ubijediti narod da su im potrebni istinski zakon i red“, poručio je Halbauer. 
Njemački general je kazao da može da odluči da stavi ogroman bezbjedonosni štit oko Mitrovice, sa kontrolnim punktovima i patrolama, ali to nije u mandatu njegove misije i nije pravi način za rješenje situacije. 

Ipak, on je uvjeren da se dijalogom u Briselu situacija promijenila u pozitivnom smjeru za poslednjih godinu dana. 
Halbauer vjeruje da će se postići dogovor oko takozvanih paralelnih struktura i njene transformacije u bezbjednosne strukture, te da će, ako se to na kraju dogodi, ta struktura brinuti o vladavini prava. 

„Moj san je da se ubrzo barikade na mostu u Mitrovici uklone na miran način. Ako se to dogodi, biće jasan znak da Beograd i Priština zaista žele da nađu rešenje za pomirenje“, naglasio je on. 

Halbauer je osudio uništavanje i skrnavljenje grobalja, rekavši da nije mogao da vjeruje da to neko može da učini, i da je to neprihvatljivo. 

„Reagovati tako na političku odluku u obližnoj regiji nešto je što zaista ne mogu da shvatim. Zato sam zadovoljan reakcijom međunarodne zajednice i kosovskih vlasti, odnosno osudom. Svi su bili iznenađeni tim dešavanjem. Kosovska policija sada čuva oko 90 grobalja na Kosovu, kao i ostala mjesta, da bi pokazala Srbima da su tu da ih zaštite. Situacija može postati veoma napeta i opasna. Svaki put kada je neko povrijeđen ili ubijen postoji velika mogućnost da dođe do eksplozije nasilja, pa čak i do dešavanja poput onih iz 2004. godine“, naglasio je Halbauer.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније