Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 03. 2013. 15:57   >>  15:48 1

KORUPCIJA

Slovenija izgubila milijarde eura zbog korupcije

Slovenija je tokom posljednje dvije decenije izgubila desetak milijardi eura zbog korupcije, tvrdi predsjednik slovenačke Antikorucijske komisije Goran Klemenčič i upozorava da Slovenija nije uspostavila transparentnost i mehanizme pravne države.

Poređenja radi, navodi da je prema podacima Evropske komisije gubitak sredstava zbog korupcije u Evropi na godišnjem nivou oko 120 milijardi eura.

- Još nismo uspostavili transparentnost i mehanizme pravne države, što je jedini način za efikasnu borbu protiv korupcije u malim državama i zatvorenim  privredma - iznio je Klemenčič svoje mišljenje Slovenačkoj televiziji.

 

Dodao je da se dolazak na vlast još shvata kao mogućnost za raspolaganje  javnim dobrima i ukazao da, umjesto da je držva uspostavila nultu stopu tolerancije prema korupciji, još postoji nulta stopa rizika za one koji su u korupciju upleteni da će biti zbog toga biti i osuđeni.

- Studija koju je napravio Ekonomski fakultet u Ljubljani pokazuje da politički postavljeni članovi uprava i nadzornih odbora državnih firmi smanjuju njihovu poslovnu efikasnost - rekao je Klemenčič i kao najrizičnija polja za korupciju naveo djelovanje banaka i investicije u energetiku.

Izvještaj komisije koju vodi, podsjeća Hina, početkom godine je pokazalo da su predsjednici dviju najvećih političkih stranaka, Janez Janša i Zoran Janković, u svojim imovinskim karticama nepravilno prikazali stvarno stanje imovine.

Oni su to demantovali, ali je čitav slučaj podstakao političku krizu koja je dovela do izglasavanja nepovjerenja Janšinoj vladi i imenovanja Alenke Bratušek za  mandatara za sastav nove vlade.

 Klemenčič je upozorio da će se vrlo brzo pokazati da li je nova vlada spremna za sistemske mjere u borbi protiv korupcije, ili će ostaviti da "stvari teku kao do sada".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније