Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

26. 04. 2024. 13:48 >> 13:47
Čitaj mi:

NOVI SAZIV

Evropski parlament biće prisutniji na Z. Balkanu

Predsjedništvo Evropskog parlamenta (EP) podržalo je uspostavljanje prisustva te institucije na Zapadnom Balkanu, navodi se u novom dokumentu Parlamenta i dodaje da bi to predstavljalo pozitivan signal za region i podržalo ga na putu evrointegracija.

O uspostavljanju nove službe na Zapadnom Balkanu sa ciljem da se bolje prati proces proširenja u regionu, odlučeno je na ovonedjeljnoj, posljednjoj sjednici EP u ovom sazivu.

"Predsjedništvo Parlamenta je odlučilo u načelu da će biti ustanovljena takva kancelarija... O mjestu gdje bi trebalo da bude njeno sjedište Predsjedništvo će odlučiti na jesen, nakon konsultacija sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS)", rečeno je za Dnevni evropski servis agencije Beta u EP.

U dokumentu sa sastanka Predsjedništva navodi se da je cilj EP jačanje veza sa regionalnim parlamentima i time unapređenje interparlamentarnih odnosa.

Nadležna služba EP takođe će u bliskoj koordinaciji i interakciji sa delegacijama EU u zemljama regiona obezbijediti relevantnu podršku i pomoć za jačanje parlamentarnog nadzora nad pocesom proširenja, na šta je Parlament pozvao u rezoluciji iz decembra 2023.

Kako se navodi, cilj je i podizanje svijesti o aktivnostima EP, posebno u vezi sa procesom proširenja EU, kao i pružanje podrške tijelima Parlamenta koja posjećuju region.

Ističe se da pristup EP kandidatima i potencijalnim kandidatima sa Zapadnog Balkana počiva na premisi da je politika proširenja EU najefikasniji instrument Unije za obezbjeđenje mira, prosperiteta i osnovnih vrijednosti na evropskom kontinentu.

Predsjedništvo EP zadužilo je generalnog sekretara da obavi neophodne konsulatacije sa EEAS i vrati mu predmet u dogledno vrijeme.

EP je inače tokom godina uspostavio bliske radne odnose sa parlamentima na Zapadnom Balkanu, posebno u okviru zajedničkih parlamentarnih odbora i parlamentarnih odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i kroz prilagođene aktivnosti podrške demokratiji.

Takvi odnosi treba da doprinesu unapređenju demokratije, mira, dijaloga i pomirenja i jačanju demokratske prirode odlučivanja u zemljama regiona, navodi EP.

"U tom kontekstu, uspostavljanje prisustva EP u regionu predstavljalo bi pozitivan signal za region u cjelini i podržalo bi napore (zemalja regiona) za integraciju (u EU)", naveo je EP.

Status kandidata za EU na Zapadnom Balkanu imaju Crna Gora, Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i Srbija, dok je Kosovo potencijalni kandidat koji se prijavio za članstvo 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније