Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 03. 2013. 08:45 >> 08:38
4

SJEĆANJE

Decenija od ubistva Zorana Đinđića

Danas se navršava deset godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića. Đinđić je bio prvi demokratski izabran premijer Srbije i prvi poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.

Kao i svakog 12. marta od tada, ovaj tragičan događaj biće obilježen šetnjom kroz centar Beograda, polaganjem vijenaca na zgradu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici kao i polaganjem cvijeća u Aleji velikana na Novom groblju gdje je Zoran Đinđić sahranjen.

Demokratska stranka zajedno sa Liberalno demokratskom partijom organizuje “Šetnju za Zorana”, koja počinje u 12 sati. Građani će se okupiti na dvije važne lokacije: u 11 sati u Siminoj ulici 41, kod sjedišta nekadašnjeg DOS-a, i kod Terazijske česme, mjesta brojnih skupova tokom devedesetih.

 

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine oko 12.20. Vlada Srbije, nekoliko sati nakon ubistva, proglašava vanredno stanje. Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog klana. U prilog tome išla je činjenica da je planirano da se tog dana, kako je Vlada kasnije saopštila, potpiše nalog za hapšenje jednog broja pripadnika te kriminalne grupe.

Za vrijeme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila, u policijskoj akciji „Sablja“ uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli neko vrijeme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Kum i Šiptar su ubijeni 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi.

U okviru policijske akcije „Sablja“ uhapšen je neposredni izvršilac ubistva, Zvezdan Jovanović, kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici „zemunskog klana“. Ova hapšenja su, takođe, pomogla u razjašnjavanju brojnih ubistava koja su se desila ranije.

Za vreme premijerskog mandata Zorana Đinđića pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније