Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 03. 2013. 22:54   >>  22:46 1

OPTIMISTA

Nikolić: Priština popustila, sporazum u martu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i izrazio nadu da će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sljedećih desetak dana.

"Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rješenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je", izjavio je Nikolić novinarima poslije večerašnjeg sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"Sporazum će biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta", rekao je predsjednik Srbije, sa kojim su na razgovorima kod Eštonove bili i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, razgovor sa Eštonovom, iskren i konkretan, ticao se neophodnih izmjena zakona koje su donijele prištinske vlasti, ali i zakona Republike Srbije, kako bi se srpskoj zajednici omogućila zaštita u skladu sa evropskim standardima.

"Nije bilo nikakvih dokumenata", precizirao je Nikolić, misleći na spekulacije da će Eštonova iznijeti "non pejper" (spisak tema koje neće biti dio zvanične rasprave).

Jedini dokument bio je, rekao je, „Rezolucija narodne skupštine i papir naše vlade o dijalogu“.

Sastanak državnog vrha Srbije i šefice evropske diplomatije koji je počeo nešto poslije 19 sati u Briselu, završen je oko 22 sata.

Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvjesno da je dijalog Beograda i Prištine zastao na pitanju ovlašćenja zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, prenose mediji u Beogradu.

U okviru dijaloga predviđene su još dvije runde razgovora Beograda i Prištine, 20. marta i 6. aprila, a 16. apila Ketrin Ešton će izvjestiti Savjet ministara EU o rezultatima dijaloga i iznijeti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније