Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 05. 2014. 17:35   >>  17:39

UVJERENA

Fajon: U EP i dalje proevropska većina

Kakva će biti situacija u Evropi dalje, teško je sada reći, kazala je poslanica Socijalnih demokrata u Evropskom parlemantu Tanja Fajon. Podsjetila je da, uz tešku ekonomsku i socijalnu krizu, proširenje EU nije bilo prva tačka na agendi. Iako je sada u EP više euroskeptika, oni neće moći da imaju veći uticaj, smatra Fajon.

„Ja i moje kolege ćemo se nastaviti zalagati za proširenje EU, da pomognemo zapadnom Balkanu, da i dalje sarađujemo", kazala je Fajon za sarajevski portal Klix.ba.

Na pitanje koliko se njen optimizam podudara s jačanjem krajnje desnice u EU koja svoj program bazira na euroskepticizmu, Fajon kaže da nije pesimista.

"Još uvijek smo u situaciji da imamo većinu proevropskih snaga u EP. To su Evropska narodna stranka (EPP), liberali, socijalisti... Svi zajedno ćemo nastaviti agendu proširenja. Euroskeptici ili radikali koji s ušli u EP neće biti u mogućnosti da naprave političku snagu, silu, novu frakciju u EP. To znači da se neće puno promijeniti u novom mandatu. Naravno, zavisi od nacionalnih vlada zemalja EU, dakle, kakvo će biti raspoloženje", kaže Fajon.

Ona smatra da, iako je sada veći dio euroskeptika u EP, kako sada izgledaju stvari, oni neće biti u mogućnosti da imaju veći uticaj jer su sasvim različiti, puno je različitih agendi.

„Neće biti u mogućnosti da naprave novu jaku političku frakciju. Još uvijek će većina biti proevropska, a to znači da su to snage koje podržavaju proširenje EU", kazala je Fajon.

Priznaje da su se i u prošlom mandatu mnogo puta susretali sa nacionalističkom, populističkom retorikom i da se ona snažno osjeća u EU već tri godine.

"Sve zavisi od čelnih ljudi EU, kakva će biti njihova agenda", dodala je Fajon, naglašavajući, na kraju, da ne postoje alarmantni podaci o prilivu emigranata u EU, te da ne vjeruje da će nove političke snage EU ukinuti viznu liberalizaciju, iako se krajnja desnica snažno bori protiv imigrantske populacije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније