Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 03. 2013. 19:24 >> 19:15
1

PREDLAŽU REZOLUCIJU

LDP obilježila deceniju bez Đinđića

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je, u obraćanju na sjednici ove stranke, povodom decenije od ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, rekao da društvo mijenjau oni sa vizijom, a ne oni sa rejtingom.

Jovanović  je istakako da je ubijeni premijer Đinđić bio osporavan, "kao i svako ko je u Srbiji želio da promijeni zemlju i svako ko je razlikovao bitno od nebitnog i svako ko je uočio fokus problema".

"Kada je govorio o Kosovu, mislio je na Srbiju u budućnosti, kada smo isporučili Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, rekao je - izabrali smo život na zemlji, a ne na nebu, kada se sreo s gospođom gnjevnom zbog teškog života i njenim komentarom da 'nije valjalo pod Titom, nije valjalo ni pod Miloševićem ne valja ni pod tobom', odgovorio je 'gospođo, da li ste pomislili da, između ostalog, nešto nije u redu i sa vama'“, rekao je Jovanović i naglasio da "Srbija, ovakva kakva je danas, ne može odgovoriti ni na jedan izazov sa kojim je suočena“.

Srbija, deset godina nakon ubistva Đinđića, izlazi iz epohe kao razoreno društvo, dodao je Jovanović i podvukao da, pored materijalnog, mnogo je gore što nedostaju ideje i planovi i da je to ono što zabrinjava.

Jovanović je najavio da će u utorak, 12. marta, članovi LDP-a, povodom desete godišnjice od ubistva bivšeg srpskog premijera, šetati ulicama Beograda zajedno sa članovima Demokratske stranke.

LDP će Skupštini Srbije predložiti usvajanje Rezlocije o obavezi utvrđivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva Đinđića, saopšteno je na današnjem skupu.

Predstavlajući rezoluciju u 12 tačaka, funkcionerka LDP-a Nataša Mićić je rekla da Srbija neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica sve dok postoje institucionalni i vaninstitucionalni otpori utvrđivanja potpune istine o mehamizmima, motivima i imenima koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju Zorana Đinđića sa pozicije predsjednika Vlade Srbije.

"U utvrđivannju te istine ne smiju postojati pojedinci i grupe koji su iznad zakona i pravde“, rekla je Mićić.

U predloženom dokumentu, kako je naglasila, navedeno je da se očekuje od svih državnih organa da izvijeste o svim preprekama sa kojima se suočavaju u sprovođenju zakona i eventualnim opstrukcijama i ometanju pravde u vezi sa utvrđivannjem političke pozadine ubistva izvršenog 12. marta 2013. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Na skupu je govorila i istoričarka Latinka Perović, koja se osvrnula na filozofski misao i na djela Zorana Đinđića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније