Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 05. 2014. 22:20 >> 22:22

I DALJE SE KOMENTARIŠE

Zašto je Sarajevo prvi izbor?

Tema komentara u regionu i danas je - zašto je Aleksanadar Vučić za prvu premijersku posjetu odabrao Sarajevo, a ne neki od svjetskih centara moći.

Premijer posjetom šalje jasnu političku poruku o značaju dobrih odnosa Srbije i BiH, kažu stručnjaci.

Šetnja Baščaršijom i putem od Begove džamije do katoličke katedrale i Saborne crkve, protumačena je kao poštovanje i uvažavanje različitosti bosanskohercegovačkog društva, što su - uz povjerenje - ključne riječi za odnose Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako ne možemo da imamo, u ovom trenutku, dovoljno ljubavi, možemo da imamo dovoljno poštovanja i povjerenja jedni u druge. 

Veliki broj novinara koji je pratio posjetu i naslovne strane bosanskohercegovačkih medija kažu da posjeta dolazi u pravo vrijeme - i politički i ekonomski. 

Profesor FPN-a u Sarajevu Zarije Seizović kaže da je bitno reći da je riječ o prvoj posjeti premijera Vučića stranoj zemlji nakon što je postao premijer. 

"Ova činjenica šalje jasnu političku poruku o važnosti koju premijer Vučić pridaje odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine i gest je dobre volje Srbije da se ti odnosi ubuduće poboljšaju", rekao je Seizović. 

U izjavi za jedan internet portal u BiH, šef diplomatije Zlatko Lagumdžija kaže da je srpski premijer čovjek saradnje a ne sukoba, i da ga je jučerašnji sastanak podsjetio na sastanak sa nekadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem, kada je pokušavao da pokrene Srbiju. 

U Sarajevu rado prihvataju ponudu za ekonomsku saradnju. 

Prirodno bi bilo da dvije zemlje koje povezuje zajednička granica duga više od 360 kilometara i koje su tokom istorije uglavnom bile dio iste države, imaju više poslovnih dodira. 

Sekretarka Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom PKS Dragana Muždalo rekla je da je osnovno da se u nekim strategijama za dalji razvoj saradnje konačno pređe sa kupoprodajnih odnosa, koji sa 95 odsto učestvuju u međusobnoj razmjeni, na razvijanja viših oblika saradnje. 

Posjeta nije važna samo Beogradu i Sarajevu, pa tako nekadašnji predsjednik Slovenije Danilo Tirk kaže da konstruktivnu politiku kakvu sada vodi Srbija treba da vode svi političari da bi region napredovao.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније