Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 05. 2014. 22:45 >> 22:47
1

ALARMANTNO

Vanredna situacija i snijeg u BiH

Obilna kiša koja ne prestaje, uzrokovala je širom BiH nezapamćene poplave,a najteža situacija je u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.Na Bjelašnici i Igmanu snijeg. Na brdu kod Foče napadalo gotovo 40 centimetara snijega. Poplavama su pogođeni i Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski kantoni.

Voda ulazi u kuće, plavi poljoprivredna zemljišta i prijeti da odnese mostove, a stanovništvo je u strahu, jer prognoze meteorologa nijesu optimistične kada će prestati padavine. 

Obilna kiša ne prestaje da pada na području Kantona Sarajevo što samo pogoršava situaciju na poplavljenim područjima. Najteža situacija je i dalje na području opština Ilidža i Hadžići gdje je ugrožen veliki broj kuća, poslovnih objekata, poplavljeni su mostovi i putevi.

Vodeni talas koji se iz opštine Srebrenik kreće prema Brčko distriktu sa sobom je u večernjim satima donio nove nevolje Brčacima koji se skoro mjesec dana bore s poplavama.

Zbog situacije uzrokovane poplavama, Vlada Kantona Sarajevo će po preporukama Civilne zaštite poduzimati dalje mjere.
U Sarajevskom kantonu je za sada stanje vremenske nepogode proglašeno na nekoliko lokacija Opštine Vogošća.

Okolna sarajevska naselja su pod vodom, bez struje su djelovi Vogošće, Novog Sarajeva, Novog Grada i Ilidže.

Vodostaj Miljacke je najveći u posljednjih deset godina i iznosi 244 centimetra.

Svi raspoloživi materijalni i ljudski resursi u jedinicama civilne zaštite i vatrogasnim brigadama na svim nivoima pružaju maksimum u borbi protiv vodene stihije.

Kiša koja neprestano pada više od 24 sata prouzrokovala je izlivanje nekoliko vodotoka na području opštine Gradačac, gdje je proglašeno stanje vremenske nepogode.

Saobraćaj na regionalnim putevima Gradačac - Donje Srnice - Gračanica i Gradačac - Kerep Donja Zelinja u prekidu je, kao i na lokalnim cestama.

Stanje na području opština u Tuzlanskom kantonu takođe je pogoršano.

Usljed velikih kišnih padavina u naselju Kasindo, u opštini Istočna Ilidža u Istočnom Sarajevu došlo je do pojave klizišta.

Poplavljene su kuće i na području Pala i Istočnom Sarajevu, a u višim predjelima pada i snijeg. Vodostaji Miljacke u Sarajevu, Bosne u Zenici, Jale u Tuzli i Sane u Sanskom Mostu su u daljem porastu.

Bez električne energije su neka naselja u Sarajevskom, tuzlanskom i Zeničko-dobojskom Kantonu.

Iz Javnih komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Sarajevogas kažu da snabdjevanje ovim energentima nije ugroženo.

Nevrijeme u regionu pravi probleme, a u opštinama širom Srbije proglašena je vanredna situacija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније