Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RSE ]

01. 12. 2023. 23:19 >> 23:19

KOSOVO

Zajednicu opština Srbija može da pomaže

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kojeg su izradili evropski zvaničnici. Dokument u Vladi Kosova nisu željeli da komentarišu, dok su izvori RSE u Briselu potvrdili da je to jedan od poslednjih nacrta, koji međutim, može podleći manjim promjenama.

Ovaj dokument za uspostavljanje Zajednice Srbima na Kosovu bi trebalo da pruži određeni nivo samomenadžiranja.

Jasno se precizira da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja, te da neće ugroziti nezavisnost i integritet Kosova. Dodaje se i da će dokument biti predmet razmatranja Ustavnog suda Kosova. Pored ostalog, ovaj nacrt statuta jasno predviđa mogućnost finansijske podrške Zajednici od strane Srbije, te "efikasan direktan kanal komunikacije zajednice kosovskih Srba sa Vladom Kosova preko Ministarstva administracije lokalne samouprave".

Nadležnosti ili ovlašćenja su pitanja zbog kojih su kosovske vlasti do sada odbijale da formiraju Zajednicu prema sporazumu iz Brisela, uz obrazloženje da bi mogla da ugroze unutrašnju funkcionalnost zemlje, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Inače, Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da neki od principa za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nisu u skladu sa slovom i duhom Ustava. Međutim, u zaključku odluke je navedeno da se primjedbe mogu uskladiti statutom Zajednice ili uredbom Vlade Kosova.

U srpskim sredinama na Kosovu u sistemu Srbije funkcionišu zdravstvene i obrazovne institucije, Privremeni opštinski organi, Zavod za zapošljavanje, Pošta, Centar za socijalni rad, Fond za zdravstveno i penzijsko o osiguranje i drugo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније