Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 03. 2013. 16:30 >> 16:30
9

ISTORIJSKI ZAOKRET?

Dačić: Deset godina se lagalo da je Kosovo srpsko

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom.

"Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsjednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsjednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", rekao je Dačić za današnji broj nedjeljnika NIN.

  Agencija Rojters ocijenila je da je Dačićeva izjava najnoviji znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

 

U autorskom tekstu povodom deset godina od ubistva Zorana Đinđića, Dačić je naveo da je Kosovo gotovo deset godina bilo tabu tema i da o tome, zvanično, niko nije smio da kaže istinu.

  Po riječima Dačića, Srbima je dozvoljeno da samo - napuste Kosovo.

 "Toliko je ono naše i toliko, na njemu, važi naš Ustav i naši zakoni", ocijenio je Dačić.

  Premijer je ukazao da Srbiju čeka nedovršen posao definisanja sopstvenog prostora, uspostavljanja stvarnih državnih granica, kao i pokušaj da od Kosova, prije svega za Srbe koji tamo žive, spase što se spasti može, i obezbijedi im normalan, bezbjedan život i jasnu budućnost.

  "Na taj način, i samo na taj način, i Srbija će imati budućnost", ocijenio je Dačića.

  Rojters je naveo da Srbija ne priznaje Kosovo, ali je pod pritiskom da poboljša odnose sa svojom bivšom pokarajinom da bi EU "dala zeleno svjetlo" za pristupne pregovore i da bi prijeko potrebnim stranim investitorima poslala važnu poruku o svojoj stabilnosti.

 Sjeverni, srpski dio teritorije Kosova je sada u centru pregovora koji se vode uz posredovanje EU između Dačića i njegovog kosovskog kolege, bivšeg gerilskog komandanta Hašima Tačija, koji se nastavljaju 20. marta u Briselu, podsjetio je Rojters.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније