Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 03. 2013. 08:25 >> 08:24

SRBIJA

Koštunica: Najbolje da briselski pregovori propadnu

Najbolji scenario je da sadašnji pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela propadnu, da Srbija ne dobije datum za početak pristupnih pregovora i da se poslije toga raspišu izbori i da se promijeni kurs državne politike, smatra Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije.

On je u razogovoru za Večernje novosti izjavio da je Evropska unija je postavila svoj ultimatum za datum i sada je na novoj vlasti da odluči kojim putem dalje: da li ćemo sudbinu vezati za posrnuli projekat EU, ili ćemo se okrenuti slobodnom ekonomskom razvoju, samostalnosti i političkoj neutralnosti Srbije.

Koštunica je dodao da je jedina šansa da Srbija opstane zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rješenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova.

“Ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija i pravljenje novih unutar takozvanog Ustava Kosova, predstavlja u pravom smislu ubijanje srpske državnosti na Kosovu. Mi moramo upravo budućim naraštajima ostaviti šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije”, rekao je Koštunica i dodao da se danas mora govoriti potpuno jasno i otvoreno jer je Srbija “ozbiljno ugrožena država”.

“A ugrožena je od Evropske unije zbog njenog čvrstog nauma da raskomada Srbiju. Sada se postavlja pitanje kako Evropska unija može biti nepristrastan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, kada je upravo Evropska unija glavni pokrovitelj stvaranja nezavisnog Kosova. Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je on.

Koštunica je rekao da se u Srbiji osjeća da je sam život već krenuo da traži neki drugi put koji nije Evropska unija.

Govoreći o eventualnim izborima tokom ove godine, on je rekao da je najbolje da Srbija ne dobije datum, pa da se raspišu izbori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније