Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

16. 10. 2023. 14:25 >> 14:25
5

U TIRANI

Šolc pozvao na što brži prijem Z. Balkana u Evropsku uniju

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u Tirani na što je moguće brži prijem šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Za mene je potpuno jasno da je 20 godina nakon što je tim zemljama obećano članstvo, uskoro i vrijeme da se to desi", rekao je Šolc u uvodnom obraćanju na samitu Berlinskog procesa u Tirani.

Šolc je kazao da je Berlinski proces forum za saradnju koja je potrebna više nego ikada.

Ruski rat protiv Ukrajine, ukazao je, istakao je ponovo zašto je bitno govoriti ujedinjenim evropskim glasom i sarađivati.

"Dok sjedimo ovdje, nedaleko je teška situacija zbog agresije Hamasa na Izrael, ali i nekoliko kriza ovdje u regionu podvlači hitnu potrebu da se sarađuje i prevaziđe antagonizam. Nedavna eskalacija na sjeveru Kosova je dokazala koliko je to bitno, moramo da se vratimo primjeni dogovora postignutim tokom dijaloga", rekao je Šolc.

Dodao je da je to što se ove godine samit prvi put održava van EU "jak signal".

"Trebalo bi da iskoristimo ovu priliku da se fokusiramo na cilj na koji sve zemlje Zapadnog Balkana dijele - integraciju regiona i dalji progres", rekao je Šolc.

Samit Berlinskog procesa počeo je danas u Tirani radnom sesijom "Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU" .

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније