Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 04. 2014. 08:52 >> 08:52
15

PARALELA S KRIMOM

Dodik računa na ruski scenario u BiH

Istoričar i profesor na zagrebačkom i Univerzitetu Jejl, dr Ivo Banac, ocijenio je da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik računa na ruski scenario u Bosni i Hercegovini, navodeći kako je "to izvjesno".

 

Komentarišući napore Milorada Dodika da povuče paralelu između RS-a i Krima koji je nedavno proglasio nezavisnost od Ukrajine, Banac je rekao kako to zavisi od mnogo faktora.

„Drugim riječima, Dodik je onoliko jak koliko je jaka međunarodna podrška koju on generira. Iz Srbije i, naravno, Rusije. Ja se ne bih unaprijed ništa kladio. Treba vidjeti. Nema nikakve potrebe da se uznemiravamo. Mislim da je vrlo važno biti sabran u ovim situacijama i vidjeti kakvu će političku igru oni da vode. Što se Rusije tiče, to je mnogo izglednije jer ono što rade na Krimu će da rade i drugdje", rekao je Banac za sarajevski Klix.ba.

Na pitanje da li to znači da će se Rusija uplesti u otvorena pitanja na Balkanu, Banac ocjenjuje da je ona već tu.

„Rusija se upliće na razne načine. To je sasvim izvjesno. Pitanje samo do koje mjere i kojim instrumentima će se pokazati. Mislim da Rusi imaju problem legitimiteta. Ono što je za njih najvažnije jeste da ih se poštuje kao supersilu, što, naravno, ne zavisi samo od njij. Ali, jedini prostor gdje oni mogu igrati tu igru bez nekih naročitih prepreka je još uvijek jugoistočna Evropa", kazao je Banac.

Zato su jedina šansa Bosne i Hercegovine evroatlanske integracije.

"Kada bi BiH bila u EU i NATO-u, onda bi sve bilo riješeno. Ali, do toga predstoji mnogo posla. A to je upravo ono što Dodik želi da spriječi", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније