Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 03. 2013. 11:58 >> 11:53

ZAKAZANI ZA PETAK

U Skoplju strahuju od novih protesta Albanaca

Na društvenoj mreži Facebook pojavio se poziv na nove proteste Albanaca u Skoplju. Održaće se, kako se navodi, u petak u podne, nakon džuma-namaza u Jahja-pašinoj džamiji.

Prema najavama sa ove društvene mreže, pozvani su svi Albanci da, nakon džume, dođu pred zgradu Vlade i protestuju. Protest se ponovo organizuje, kako je objašnjeno, zbog  toga što su prebijeni mladi Albanci tokom protesta Makedonaca, održanog u prošli petak.

Protest još nije prijavljen MUP-u, ali policija pomno prati sve informacije i najave u vezi sa novim protestima, prenose agencije.

U Skoplju su prvo protestovali Makedonci u prošli petak, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije Talata Džaferija za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti. Tada je povrijeđeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.

Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povrijeđeno 13 policajaca i isto toliko građana. Osam osoba je privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.

Stranka Dostoinstvo, koja je organizovala proteste protiv imenovanja Džaferija počela je i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje o Džaferijevoj smjeni.

Skoplje je tako sada u strahu od novih demonstracija zbog tenzija između Albanaca i Makedonaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније