Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 03. 2014. 17:45 >> 17:46
2

UPRKOS BEOGRADU

Josipović: Slavićemo i dalje "Oluju"

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da ta država, bez obzira na zahtjev Srbije, neće prestati da slavi "Oluju" u kojoj je, kako je rekao, osigurala svoju slobodu.

''Bez obzira na to što iz susjedstva očekuju da prestanemo da slavimo Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti", jasan je bio Josipović, tokom prijema građana na tradicionalnoj "kafi" u svom kabinetu, osvrnuvši se na zahtjev zvaničnog Beograda da Hrvatska 5. avgusta prestane da slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

"Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje cijeni svoju istoriju i svoj Domovinski, pravedni odbrambeni rat. Naravno, tamo gdje je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo da reagujemo. Uostalom, vidjeli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj", naveo je Josipović. 

Upitan da li očekuje da će Hrvatska u Hagu uspjeti da dokaže genocid, Josipović je naveo da da ne želi da se upušta u davanje prognoza jer je, kako je rekao, dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno krivično djelo. 

"Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena i da je naš tim činio zaista sve da uspijemo u tome, a šta će biti rezultat to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpjeti i pričekati", rekao je predsjednik Hrvatske. 

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, hrvatski pravni tim, ove sedmice, iznosio je argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a iduće nedjelje argumente po protivtužbi iznosiće Srbija, koja smatra da je Hrvatska počinila genocid u "Oluji", vojnoj akciji iz avgusta 1995, zbog čega traži zabranu njene proslave. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније