Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 03. 2014. 08:16   >>  08:17 21

ZA NOVU BIH

Mesić za Dejton 2

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je da je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutrašnjem preuređenju BiH, a njegov predlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih kantona.

Na predavanju "Koliko Hrvatska kao članica EU i garant Dejtonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH", održanom u petak u Mostaru, Mesić je kazao kako je opstanak BiH kao cjelovite države ključan ne samo sa stanovišta bezbjednosti Hrvatske i ne samo zbog toga da se obezbijedi primjeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti, već i zbog dugoročne stabilnosti regiona, jugoistočne Evrope, pa čak i cijele Evrope. 

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Mesić je rekao kako je mirovni sporazum iz Dejtona zaustavio brutalni rat na prostoru BiH, ali vremenom se pokazalo kako je to jedina njegova vrijednost te da unutrašnje ustrojstvo uspostavljeno 1995. onemogućava normalno funkcionisanje BiH kao države. 

Dodao je kako treba imati na umu i to da je sporazum, manje ili više, legitimisao rezultate rata. 

"Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora djelovati i mora izaći s inicijativom da se mijenja Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Evropske unije uvjeren sam kako bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu", kazao je Mesić, dodavši kako se građani BiH ne smiju pomiriti s trenutnom situacijom. 

Iznoseći scenario mogućeg rješenja za BiH, Mesić je kazao kako bi se na međunarodnoj konferenciji, tzv. Dejtonu 2, uspostavila BiH kao građanska država sastavljena od većeg broja višenacionalnih kantona, sa centralnom vlasti u kojoj bi ravnopravno bila zastupljena tri konstitutivna naroda te ostali građani. 

Međunarodna konferencija bi se odvijala pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, a na njoj bi učestvovale zemlje potpisnice originalnog Dejtona, BiH bi zastupali članovi Predsjedništva BiH, a ne predstavnici entiteta ili predstavnici konstitutivnih naroda.

Nakon nove međunarodne konferencije i jednogodišnjeg prelaznog razdoblja organizovao bi se referendum na kojemu bi se građani BiH izjasnili o novom ustavu. Tokom ovog procesa paralelno bi se vodili pristupni pregovori s Evropskom unijom, kazao je Mesić. 


Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније