Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 03. 2014. 19:24 >> 19:25

KOSOVO

Prvi izbori - glavna slika pozitivna

Izborna posmatračka misije EU (EU EOM) koja je pratila lokalne izbore na Kosovu prošle godine, predstavila je danas u Prištini svoj konačni izvještaj. Šef EU EOM, Roberto Gualtieri je na konferenciji za novinare izjavio da su se, uprkos izazovnim okolnostima, prvi izbori koji su održani na cijelom Kosovu, uključujući i sjever, odvijali u pozitivnoj atmosferi.

"Naš finalni izvještaj potvrđuje naš zaključak koji smo dali u našim izjavama o opštinskim izborima koji predstavljaju jedan korak napred u demokratiji na Kosovu. Mi smo identifikovali određen broj problema i već smo dali nekoliko preporuka, ali glavna slika je pozitivna", kazao je Gualtieri.

On je kazao da je glasanje i brojanje glasova proteklo mirno, osim u Mitrovici gdje se desio incident.

"Najvažnije je da smatramo da je izborni proces bio jako uspješan, ali da je bilo mnogo nevažećih listića, što ukazuje da je potrebno ljudima bolje objasniti kako treba da popune glasačke listiće", kazao je Gualtieri i dodao da bi se neke od preporuka mogle primijeniti već tokom narednih opštih izbora, dok je za druge potrebno više vremena.

Na osnovu svojih zapažanja, EU EOM u svojim preporukama, između ostalog, navodi da treba izmijeniti i dopuniti Zakon o opštim izborima (ZOI), a sledstveno tome i Zakon o lokalnim izborima, ažurirati i očistiti spisak civilno registrovanih lica kako bi se povećala tačnost biračkih spiskova, razmotriti izborno pravilo CIK-a o glasanju van Kosova, produžiti rok za ulaganje pritužbe na 48 časova i povećati učešće žena u izbornom procesu, obezbeđujući minimalnu zastupljenost od 30 procenata.

EU EOM je o svojim preporukama razgovarao i s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, Vladom, CIK-om, političkim strankama i predstavnicima građanskog društva.

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) bila je na Kosovu od 4. oktobra do 17. decembra 2013., kao i tokom ponovljenih izbora za gradonačelnika u sjevernom delu Mitrovice 23. 02. 2014.

Širom Kosova je raspoređeno ukupno 99 posmatrača kako bi posmatrali cijeli izborni proces. Oni su došli iz svih država članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније