Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 03. 2013. 22:38   >>  22:30

NA MJESTU ZLOČINA

Gradnja crkve kod Potočara otvara stare rane

Radovi na izgradnji u blizini masovnih grobnica su obustavljeni i čeka se da Okružni sud u Bijeljini odluči o žalbi građana koji se protive izgradnji.

 

 

U naselju Budak kod Potočara, u blizini masovnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine, sada se gradi pravoslavna crkva.

Opštinska vlast ranije je zabranila izgradnju, ali je Ministarstvo prostornog uređenja bh. entiteta Republika Srpska (RS) ukinulo zabranu. Porodice ubijenih Srebreničana tvrde da je riječ o provokaciji te najavljuju novu pravnu bitku.

Radovi na izgradnji crkve na Budaku trenutno su obustavljeni. Čeka se da Okružni sud u Bijeljini odluči o žalbi grupe građana koji se protive izgradnji.

Protivljenje izgradanji 

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović posjetila je Budak, mjesto na kojem su preživjeli Srebreničani prije samo nekoliko godina iz masovnih grobnica iskopavali posmrtne ostatke članova svojih porodica.

Lokacija na kojoj se nalazila masovna grobnica Budak II udaljena je tek tridesetak metara od crkve. To je osnovni razlog zbog kojeg se bošnjačka udruženja protive njenoj izgradnji.

Sa tog mjesta pogled se prostire prema Memorijalnom centru Potočari, gdje je do sada ukopano više od 5.000 žrtava genocida.

Dva udruženja žrtava protive se izgradnji.

"Uvijek naglašavamo da mi nismo protiv crkve, nego smo protiv lokacije na kojoj se ona nalazi. Ta crkva je bliže našim nišanima i našim šehidima, nego korisnicima koji bi se tu sutra trebali moliti Bogu", kaže Šahida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

Hatidža Mehmedović iz udruženja Srebreničke majke sumnja da će se crkva koristiti za molitvu.

"I mi smo prije pomagali da se grade vjerski objekti, i crkve i džamije. Međutim, to ide u sve druge svrhe, samo ne za molitvu", kaže ona.

Nova pravna bitka

Odluku o izgradnji crkve smatraju provokacijom.

"Neke anonimne dojave i indirektne dojave od ljudi koje ja odlično poznajem, negdje nam se daje do znanja da ili ispod zidina, ili u neposrednoj blizini zidina, postoji još jedna masovna grobnica", kaže Šahida Abdurahmanović.

O svemu su, kažu, upoznale strane ambasade u zemlji, visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a dobile su tek riječi podrške.

U Uredu za urbanizam tvrde da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), tek nakon što je izgradnja počela, od Opštine zatražila potrebne dozvole. Interveniralo je Ministarstvo za urbanizam RS-a.

"Ne znam tačno kako bih vam rekla, da li je legalizirano, ali je odobrenje za gradnju izdato od strane Ministarstva za prostorno uređenje RS-a", rekla je Hanisa Jahić, načelnica za urbanizam.

U Odboru za gradnju tvrde kako prije kraja sudskog procesa neće nastaviti s radovima. Porodice žrtava najavljuju novu pravnu bitku. A pored crkve, uskoro će, kažu, niknuti spomenik na kojem će pisati da su na tom mjestu nađeni posmrtni ostaci žrtava genocida.

Izvor: Al Jazeera

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније