Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 03. 2013. 15:18   >>  15:12 2

SENZACIONALNO OTKRIĆE

Hodža planirao napad na SFRJ!?

Albanski komunistički vođa Enver Hodža planirao je napad na Jugoslaviju poslije smrti Josipa Broza Tita, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Prema pisanju “Jutarnjeg”, komunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije evropske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980. vojnu operaciju invazije na SFRJ, pod nazivom “Eksplozija” (alb. “Shperthimi”).

Plan je bio da se, nakon smrti Josipa Broza Tita (kada bi, kako su očekivali, počele unutrašnje klanovske borbe za vlast u Jugoslaviji), brzom akcijom albanske armije prisvoji Kosovo, ali i djelovi Makedonije i Crne Gore gdje albansko stanovništvo ima većinu.

To je, na osnovu albanskih i ruskih arhiva, zapisnika sa sjednica Politbiroa Partije rada Albanije, kao i iznešenih sjećanja tadašnjeg ministra obrane Velija Ljakaja, u svom najnovijem tekstu objavio ruski istoričar Artjom Ulunjan, inače stručnjak za komunistički pokret u 20. vijeku na Balkanu.

Naime, Ulunjan, član Instituta za opštu istoriju Ruske akademije nauke, je u januarskom broju Akademijinog časopisa “Slavjanovedenje”, objavio tekst “Tajna operacija ‘Eksplozija’: kako se Enver Hodža pripremao za ‘haos poslije Tita’”.

Iako Ulunjan piše da su se i prije, sporadično i nedorečeno (uglavnom u intervjuima bivših albanskih komunističkih funkcionera) pojavljivale informacije o toj vojnoj operaciji, sada je iz dostupnih arhivskih izvora vidljivo da je albanski komunistički vođa Enver Hodža bio opsjednut onim što će se dogoditi sa Jugoslavijom nakon Tita. Bio je uvjeren da će tamo nastati krvava borba za vlast između “proruskih” i “proameričkih” snaga.

Kako se navodi, Hodža je istovremeno bio u strahu za sopstveni režim, ali je grozničavo razmišljao kako iz cijele situacije da izvuče najviše što može i, po mogućnosti, dobije Kosovo.

Enver Hodža, vođa autističnog komunističkog staljinističkog režima, povjerio je svoj plan najužem partijskom rukovodstvu početkom decembra 1977. To je bio početak ozbiljnih tajnih priprema albanskog vođstva za slučaj Titove smrti. Razmatrale su se sve opcije za moćnog susjeda, čija je sjena stalno plašila Hodžin režim.

Ulunjan kaže da je upravo Kosovo jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija jedina nije potpisala završni akt helsinškog samita 1975., na kojem su definisane granice poslijeratne Evrope.

Ulunjan navodi izvještaj ministra unutrašnjih poslova Kadrija Hazbijua iz novembra 1977., u kojem se, “prvi i jedini put” u tako važnom dokumentu Hodžinog režima spominje “da vlada Albanije podržava ideju ujedinjena svih Albanaca”.

“Mi smo, kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine sa Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo”, pisao je Hazbiju.

Hodža je tvrdio da “ne treba žaliti sredstva za Kosovo jer će se to kad-tad isplatiti u budućnosti”. Zato je 1978. u strukturi CK APR osnovan Biro međunarodne propagande, koji se nazivao Biro za Kosovo.

Kako nevolja nikad ne dolazi sama, osim oskudnih informacija o zdravstvenim tjegobama “druga Tita” - od koga su zazirali u Albaniji još od 1946. kada im je drugarski nudio federaciju - na nesreću albanskih vođa, baš su se tada sukobili sa svojim jedinim saveznikom Kinom (nakon Maove smrti), pa su se nenadano našli u nebranom grožđu, u očekivanju ozbiljnih potresa u regionu koju, po njima, najavljuje Titov bolesnički krevet.

“Titova smrt pričiniće nam neviđene probleme”, govorio je Hodža svojim “drugovima” iz Politbiroa.

Albanija pravi ratne planove, ali se u isto vrijeme panično boji i napada na svoju teritoriju. Hodža je tokom inspekcije snaga na jugoslavenskoj granici 24. juna 1978, upozorio generale: “Mi smo na rubu rata”. Tada je tražio i izvještaje o spremnosti Albanije da se odbrani od napada.

Generali su, međutim, upozorili Hodžu, kako je usljed naglog prekida saradnje sa Kinom vojska ostala bez stručnjaka i potrebnih rezervnih delova.

(B92)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније