Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 02. 2014. 09:50 >> 09:51
21

ODAVNO NEZAVISNO

Kacin: Kosovo nije dio Srbije

Evropski parlamentarac Jelko Kacin kazao je da je trenuta pozicija EU o statusno neutralnom Kosovu privremeno kompromisno rješenje i da on ne ulazi u to kakvo će rješenje biti konačno.

On je za BHT1 rekao da će Srbija prije priključenja EU morati da promijeni Ustav kao što su to učinile druge zemlje, pa i Slovenija.

Na direktno pitanje voditeljke da li to znači i da će Srbija morati da se odrekne teritorije Kosova, Kacin kaže da odgovor na to pitanje zna, ali da s obzirom na to na kojoj je funkciji, nije u situaciji da na njega odgovori. 

“Ja Jelko Kacin, odavno znam da je Kosovo nezavisno i da nije dio Srbije. Ja, Jelko Kacin, građanin Slovenije, znam da je moja zemlja odavno priznala nezavisno Kosovo i da je zato spaljena ambasada Slovenije u Beogradu i da će Srbija za to platiti naknadu. Ja, Jelko Kacin, kao potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu poštujem trenutnu situaciju i poziciju Evropske unije koja ima statusno neutralan odnos prema pitanju Kosova”, rekao je Kacin.

On, međuitm, tvrdi da je to privremeno kompromisno rješenje. 

"A kakvo će i kada biti konačno rješenje, ja u to ne ulazim i tako se ponašam prema vama kada mi postavljate ta veoma konkretna pitanja na koja znam odgovor, ali s obzirom na funkcije koje obavljam nijesam u situaciji da vam dogovorim, jer ne želim nikome da otežavam život”, jasan je Kacin. 

On je istakao da EU ima puno povjerenje u pollitičku elitu Srbije za koju Kacin kaže da je odogovrna prema vlastitoj budućnosti i prema budućnosti svog naroda, svoje države i, prije svega, svoje ekonomije. 

Upitan da li je EU napravila presedan kada je otpočela pregovore sa Srbijom, jer nema ustavno riješeno pitanje teritorije Kosova, Kacin je rekao da predpristupni dijalog ne bi bio moguć da države članice EU, koje još nijesu priznale kosovsku nezavisnosti, nijesu za to dale “zeleno svjetlo”. 

"Sada Evropska unija ima pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom…, a EU takve pregovore može imati i takav sporazum zaključiti samo sa državom, nikada sa društvom”, naveo je Kacin. 

Na insistiranje voditeljke da odgovori nije li upravo to apsurdno, jer EU počinje pregovore o Stabilizaciji i pdridruživanju sa Kosovom, a da to isto Kosovo nije priznalo pet država EU, te da li će zvaničnici EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo, Kacin je rekao: “Srbija je svjesna, zrela i odgovorna”.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније