Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 03. 2013. 14:33 >> 14:32
3

SRBIJA

VIDEO: Perišić doputovao u Beograd

Bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić doputovao je, avionom Vlade Srbije, iz Haga u Beograd.

,,Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca, poslije toga sam se sa demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Hagu sam branio svoju čast’’, rekao je Perišić po dolasku na beogradski aerodrom, ističući da je oslobađanje dokaz da uporan, istrajan i pismen general može da pobijedi na više frontova.

Prema njegovim riječima, oslobađajuća presuda je skroman doprinos da Srbija dobije mjesto koje joj pripada u međunarodnoj zajednici i da se sa nje skine anatema kada se radi o kršenju običaja rata.

Perišić nije želio da odgovara na novinarska pitanja, rekavši da ga čeka porodica i da će biti vremena za viđenje sa medijima.

Na pisti su ga sačekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u vip salonu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu kaznu od 27 godina zatvora i oslobodilo Perišića odgovornosti za pomaganje u izvršenju zločina u Srebrenici i Sarajevu, kao i prilikom granatiranja Zagreba.

U septembru 2011., prvostepeno vijeće Tribunala osudilo je Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu, sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premještanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije spriječio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995., u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad Vojskom Republike Srpske Krajine.

Poništavajući tu presudu, žalbeno vijeće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrijebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podređena VJ", rekao je  predsjedavajući sudija Teodor Meron.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније