Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 02. 2014. 17:30 >> 17:34

PRED IZBORE

Hrvatska desnica se pregrupiše

U Hrvatskoj su uveliko u toku pregovori stranaka o formiranju zajedničkih lista na predstojećim izborima za Evropski parlament, koji će biti održani u drugoj polovini maja.

Predsjednik Evropske narodne stranke Žozef Dol poručio je ranije lideru najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislavu Karamarku da evropska parlamentarka i predsjednica ekstremno desne Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Ruža Tomašić ne može više da bude na listi HDZ-a za Evropski parlament.

 

 

Dol je objasnio da Tomašićeva kao evroskeptik treba da bude na listi evroskeptika, a ne evropskih narodnjaka kojima pripada HDZ. Na listi HDZ, prema pisanju zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, neće biti ni šefica građanske inicijative "“U ime obitelji"” Željka Markić, koja je nakon referenduma o braku postala “ikona konzervativne hrvatske scene”.

Veliko vijeće političke stranke "Hrast", koja je "dijete" Željke Markić, u subotu je odlučilo da se prikloni Savezu za Hrvatsku koji čine Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je idejni tvorac Branimir Glavaš (a na njenom čelu je Vladimir Šišljagić) i Hrvatska zora Milana Kujundžića. 

Tu je takođe i ekstremno desna Hrvatska stranka prava (HSP) Danijela Srba, Autohtona hrvatska seljačka stranka Branka Borkovića, koji se smatra “"mladim jastrebom”" hrvatske desnice i još neke manje poznate hrvatske stranke. 

Takvu koaliciju, bez HDZ-a, zagovara snažno i Glavaš, koji u mostarskom zatvoru služi kaznu od osam godina za ratne zločine počinjene nad Srbima u Osijeku 1991. godine. 

Predsjednik HDSSB-a, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, izjavio je da je Markićeva dobrodošla na listu Saveza za Hrvatsku, ali je dodao da razgovori o tome još nisu konkretizovani.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније