Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 01. 2014. 12:07 >> 12:11
1

TUŽIOCI IZ SRBIJE

Lukić saslušan zbog otmice u Štrpcima

Haški osuđenik Milan Lukić saslušan je od strane srbijanskih istražitelja u vezi sa otmicom iz voza 18 Bošnjaka u mjestu Štrpci 1993., potvrdilo je srbijansko tužilaštvo za ratne zločine.

"Zamjenici Tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić, zajedno sa pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina (SORZ) MUP–a Srbije, saslušali su tokom prethodna dva dana u Haškom Tribunalu osuđenika Milana Lukića", navelo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

To je drugi put da je Tužilaštvo za ratne zločine saslušalo Lukića u okviru postupanja u predmetu "Štrpci". Prethodno su zamjenici tužioca Vukčevića saslušali Lukića 1. novembra 2013.

Lukić je saslušan po Pravilu 75 bis, kako bi prava žrtava i svjedoka bila zaštićena u skladu s Pravilima o postupku i dokazima Tribunala i u skladu sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinilaca ratnih zločina.

Vođi srpskih paravojnih formacija koji se prije hapšenja skrivao u Argentini, Haški tribunal je krajem 2012. potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog toga što je tokom rata u BiH "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je imao vodeću ulogu u spaljivanju najmanje 119 živih civila u dvjema kućama u Višegradu.

Lukić se tereti i za zločine nad sandžačkim Bošnjacima, za otmicu u Štrpcima kao i otmicu i ubistva u Sjeverinu i pograničnom području između Srbije i BiH.

Za otmicu u Štrpcima osuđen Nebojša Ranisavljević je osuđen 2002. na 20 godina zatvora.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine je u septembru 2013. potvrdilo da se zbog tog zločina vodi istraga protiv više lica iz Srbije i BiH.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније