Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 01. 2014. 23:20 >> 23:21
12

O CRNOJ GORI

Nikolić: Ne možete nikoga silom zadržati

Komentarišući osamostaljenje Crne Gore, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se, gostujući na RTS-u, osvrnuo na vojne pokušaje zaustavljanja odvajanja nekih drugih bivših republika nastalih raspadom Jugoslavije, posjetivši kako se otcijepljenje jedne države ne može zaustaviti vojskom i da se ne može spriječiti država u nastajanju. Kao primjere je naveo Sloveniju, Hrvatsku i BiH, prenosi AA.

"Crna Gora je trebalo tako i da nastane. Ne možete vi da spriječite jednu državu u nastajanju, vojskom da zaustavite da se otcepi. To smo pokušali sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Nije išlo očigledno. Sa Crnom Gorom smo se razišli mirno", rekao je Nikolić.

Predsjednik Republike Srbije Nikolić rekao je večeras da neće ići u predizbornu kampanju uoči vanrednih izbora koji će biti održani 16. marta u toj zemlji, ali i da će navijati da pobijedi Srpska napredna stranka (SNS).

Govoreći o svojim duelima sa bivšim predsjednikom i bivšim prvim čovjekom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem, Nikolić je u vezi sa mogućnošću Tadićeve kandidature na čelu jedne opozicione koalicije rekao da je "u toj Demokratskoj stranci koja je izgubila izbore najsposobniji bio Boris Tadić".

"Negde sam dao izjavu da nije dobro što su ga smenili zato što nestaje jedna opoziciona stranka. Možda bi nestala i s njim, ali ne ovako brzo i ne na ovaj način, a to šta će da radi Boris Tadić me odavno ne interesuje. On je čak govorio loše o meni, poredio me s Hitlerom, što je apsolutno nepristojno i nedostojno jednog političara koji je bio predsednik Republike. Ja ni o kome ne govorim loše otkad sam postao predsednik Republike, nemam pravo na to", rekao je Nikolić.

On je dodao i da "čovek uglavnom nikad i ne ode potpuno iz politike".

Nikolić je rekao da ne misli da će biti predsjednik Srbije kada ta zemlja okonča pregovore sa Evropskom unijom (EU), jer smatra da će taj proces trajati duže, ali je rekao da će njegova zemlja ispunjavati sve bez zadrške, ono što bude moguće.

 

 

Josipović najbolji za saradnju sa Srbijom

Govoreći o odnosima sa susjednom Hrvatskom Nikolić je kazao kako je za odnose sa Srbijom najbolji hrvatski predsjednik, predsjednik Ivo Josipović, a najbolja vlada, aktuelna vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Nikolić je naglasio da je u Hrvatskoj stvorena politička klima prožeta pitanjem tužbe protiv Srbije za genocid te da te dvije zemlje međusobnim tužbama mogu ugroziti najbolje moguće odnose, iako su pravni stručnjaci mišljenja da nijedna tužba nema nekih izgleda.

Predsjednik Srbije je kazao i da su u takvim uslovima taoci političke klime u Hrvatskoj.

 

Međudržavni ugovor crvena linija u pregovorima sa Prištinom

Govoreći o pregovorima između Beograda i Prištine, Tomislav Nikolić je naglasio kako Srbija može da potpisuje sporazume, ali nikako međudržavni ugovor sa Kosovom. To bi, kako je rekao, bila crvena linija koju njegova zemlja ne bi mogla da pređe.

On je napomenuo kako redovno piše liderima diljem svijeta, objašnjavajući im tok pregovora i ukazujući da bilo koji sporazum koji Srbija potpiše ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova. Nikolić je naveo i da neke druge zemlje, poput Turske, rade na povećanju broja onih zemalja koju su priznale kosovsku nezavisnost.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније