Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 01. 2014. 17:32 >> 17:36
2

INICIJATIVA U HRVATSKOJ

Goli otok proglasiti spomen područjem

Saborski odbor za ljudska prava i manjina Hrvatske razmatrao je mogućnost osnivanja spomen područja Goli otok u znak sjećanja na sve žrtve ovog zatvora bivšeg komunističkog režima.

Predsjednik Odbora Furio Radin naglasio je kako se o Golom otoku nije razgovaralo sve do 2005. i da je vrijeme da se usaglasi zakon kojim bi se odao pijetet svim žrtvama tog zatvora.

Predstavnica Ministarstva kulture najavila je na odboru da će stručni tim tokom ove godine izraditi stručnu studiju valorizacije područja Golog otoka, nakon čega će biti poznati podaci o rasponu i, na kraju, cijeni formiranja spomen područja.

Predsjednik udruženja Goli otok „Ante Zemljar“, Pavao Ravlić, koji je i sam bio zatvorenik u zatvoru, naglasio je kako bi spomen područje na srednjem, odnosno sjevernom Jadranu, zbog atraktivnosti svoje lokacije bio zanimljiva turistička destinacija, čime bi zatvor Goli otok opravdao svoju isplativost. Naglasio je da Jasenovac puno više košta državu, ali pritom istakao da se dodjeljivanjem statusa spomen područja Golom otoku ne bi umanjila poruka Jasenovca u kojem je stradalo mnogostruko više ljudi zbog svoje nacionalne ili političke pripadnosti.

Ravlić je kao svjedok zatvora na Golom otoku poručio da je tamo ubijano ljudsko dostojanstvo, a u fašističkim i nacističkim logorima je ubijan život.

Prema podacima iznesenim na ovom odboru od strane zastupnice Marijane Petir, u zatvoru Goli otok život je izgubilo 399 zatvorenika.

Udruženje „Ante Zemljar“ svoja stajališta temelji na Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, Ustavu Republike Hrvatske i načelima civilnog društva, kažu da su zagovornici demokratje i pravne države, te osuđuju svaki totalitarni sistem i svakog zločina, bez obzira na to ko ga je, kada, nad kim, u kojem opsegu i gdje počinio.

Udruženje je saborskom Odboru za ljudska prava i nacionalne manjine 2005. predložila da Vlada Hrvatske pokrene postupak za donošenje Zakona o Spomen području Goli otok. Postupak donošenja zakona još uvijek je u toku.

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније