Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

29. 01. 2014. 11:45 >> 11:45
1

ISTRAŽIVANJE

Više od polovine građana Srbije za EU

Više od polovine građana Srbije podržava članstvo te zemlje u Evropsku uniju, pokazalo je istraživanje Kancelarije za evrointegracije Vlade Srbije.

 

Ako bi sjutra bio održan referendum sa pitanjem - da li podržavate članstvo Srbije u EU, 51 odsto građana glasalo bi potvrdno, što predstavlja rast od jedan odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Sa druge strane, 22 odsto građana bi glasalo protiv i to predstavlja pad za dva odsto u odnosu na ranije istraživanje, dok 20 odsto ne bi glasalo. Sedam odsto građana, prema tom istraživanju, ne bi znalo što da odgovori na referendumu.

Anketa je rađena prema standardu Eurobarometra, a učestvovalo je 1.038 ispitanika starijih od 18 godina.

Ovaj nivo podrške procesu pristupanja Srbije EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji nakon otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, ocijenjeno je iz Kancelarije za evrointegracije.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto građana smatra da je to loše, a 29 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene Srbije. 

Najviše građana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme.

Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora, najveći broj građana, 39 odsto i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Čak 70 odsto građana razumije važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rješavati, nezavisno od toga da li to traži EU.

Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), nesposobnost domaćeg rukovodstva (12 odsto), kao i mentalitet ljudi i nespremnost na promjene (11 odsto).

Međutim, 34 odsto građana je  izrazilo spremnost da se u cilju ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što predstavlja porast za 7 odsto u odnosu na 2012. godinu. Za 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU  (40 odsto).

Kad govorimo o razvojnoj pomoći Srbiji, građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u posljednjih 13 godina. Zvanični podaci govore su u periodu od 2000. do 2010. godine Evropska unija i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde eura doniranih sredstava doprinijeli razvoju Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније