Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 01. 2014. 08:22   >>  08:28 2

OCJENA PUHOVSKOG

Skupo smo platili stvaranje novih država

Iako većini do toga nije bilo stalo, raspadom Jugoslavije svi su dobili demokratiju, ocijenio je hrvatski filozof Žarko Puhovski.

 

"Mi koji smo htjeli Jugoslaviju u demokratskoj verziji učestvovali smo u njenom rušenju, jer ona demokratiju nije mogla izdržati", rekao je Puhovski za Blic.

Ipak, smatra on, za stvaranje država plaćena je prevelika cijena u ljudskim životima i sudbinama.

"Pojedini djelovi su dobili privilegovane odnose s bogatim djelovima Evrope, tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku. Izgubilo se jedinstvo teritorija i tržišta. Paradoksalno, EU je svuda značila padanje granica, a samo kod nas njihovo podizanje. O ratu da i ne govorim. Izgubljeno je preko 100.000 ljudi, 250.000 ranjenih, četiri miliona raseljenih... Po mom sudu država ne vrijedi nijednog života, ali to je manjinski stav. Ogroman broj ljudi, čak i familije poginulih će vam reći s ponosom da su pali za veliku stvar i da to ima smisla", kazao je Puhovski.

Govoreći o problemima s ćirilicom u Vukovaru, on je rekao da je "ćirilica simbol toga da su političari i dio intelektualaca olako vjerovali da su stvari sukobnog tipa završene".

"Ti ljudi u Vukovaru, koliko god sam protiv njih, napravili su veliku stvar - upozorili su na društvenu realnost. I oni su društvena realnost koja je u jednom razdoblju bila zabašurena. Oni su u krivu, imaju primitivan koncept, možete ih ili pohapsiti ili s njima razgovarati. Siguran sam da neke treba hapsiti, jer su rušili i slično, ali s većinom treba razgovarati", kazao je Puhovski.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније