Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј.

06. 01. 2023. 13:26 >> 13:23

DAČIĆ U ZAGREBU

Umjesto u mržnji, Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Zagrebu da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umjesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, kojem prisustvuju i članovi Vlade Hrvatske, Dačić je rekao da su "najbolji odnosi" Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

"Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovdje", kazao je Dačić.

Naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, "jedini put za rješavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju" odnose dvije države.

"Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički interes i onda kada ne mislimo isto", rekao je Dačić.

Uz Dačića, na Božićnom prijemu SNV-a su i ministarka evropskih integracija Srbije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Prisutni su i članovi Vlade Hrvatske, uključujući premijera Andreja Plenkovića koji se pozdravio sa Dačićem uoči prijema i poslije obraćanja šefa srpske diplomatije. Uz Plenkovića, na prijemu su iz Vlade Hrvatske i njena potpredsjednica Anja Šimpraga, funkcionerka Samostalne demokratske srpske stranke, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Domaćin, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je glavni zadatak srpskih i hrvatskih političara da utišaju govor mržnje.

"U aktuelnom kontekstu, naročito je važno da se utiša govor mržnje i svako slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja. Utišavanje glasova mržnje prvenstveni je zadatak nas koji se obraćamo s političkih, ali i crkvenih govornica", kazao je Pupovac, otvarajući skup.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније