Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 01. 2014. 14:58 >> 19:58
2

HRVATSKA - NJEMAČKA

Perković izručen Njemačkoj

Bivši funkcioner jugoslovenske Udbe Josip Perković izručen je Njemačkoj. Perković je u Minehn doputovao redovnom linijom Lufthanze oko 15 sati.

Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje zbog povezanosti sa ubistvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. U Njemačkoj će Perkovićevu odbranu preuzeti minhenski advokat.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je nakon izručnja Perkovića, da je "ta priča završena" i da treba poštovati odluke sudske vlasti.

"Do sada sam bio vrlo jasan koja je moja pozicija kao predsjednika Republike. U Hrvatskoj postoji tro-dioba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba poštovati, pa tu nemam šta da dodam", rekao je Josipović. 

Perković je inače jutros odvezen iz svog stana u Zagrebu civilnim automobilom, oko 10.30. 

Kako je ranije izjavio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, vlasti u Njemačkoj u međuvremenu su primile obavještenje da su hrvatski sudovi donijeli pravosnažnu presudu da Perković može biti izručen Njemačkoj.

 

Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je juče u intervjuu za Dojče Vele umiješanost u ubistvo Stjepana Đurekovića.

"S ubistvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao: s ubistvom Đurekovića apsolutno nikakav dodir nemam, kao ni dodir s bilo čijom smrću", izjavio je Perković i dodao da se "bavio klasičnim obavještajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija". 

On nije želio da kaže ko stoji iza tog ubistva, rekavši da nema dovoljno podataka. 

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Njemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje. 

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarjelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније