Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 01. 2014. 12:44 >> 12:48

ODLUKA MREŽE

Vehabije "ugašene" na Fejsbuku

Stranica "Vijesti umeta", koju bezbjednosni stručnjaci povezuju sa vehabijama u Bosni i Hercegovini, ne postoji više na Fejsbuku, nakon što ju je zabranila uprava popularne društvene mreže.

 

Kako pišu "Nezavisne novine" riječ je o stranici na kojoj su sljedbenici radikalnog islama najavljivali da se spremaju za odlazak na sirijsko ratište.

Da je ta stranica ugašena potvrdili su autori istoimenog internet sajta vijestiummeta.com gdje je, takođe, moguće pročitati brojne šokantne sadržaje poput vijesti o stradanju državljana BiH u Siriji, naslova tipa "sve više mladih iz Evrope odlazi u ratove"...

Administratori sajta ne kriju ogorčenost zbog gašenja njihove stranice, dok bivši administrator Fejsbuka za jugoistočnu Evropu Duško Bjelić nije iznenađen odlukom te društvene mreže da zabrani stranicu na kojoj je veličan radikalni islam.

"Bio sam u prilici da pogledam tu stranicu. Sadržaji koje su oni objavljivali bili su i te kako sporni. Sve što, recimo, šteti djeci ne treba da bude na Fejsbuku", ukazuje Bjelić.

Predsjedavajuća Zajedničke komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da spornu stranicu nije gledala, ali ističe da su u državi i dalje prisutni sajtovi koji predstavljaju ozbiljne bezbjednosne izazove i prijetnje.

"Očito da se u BiH ništa na tom planu ne dešava jer nismo primijetili da je suspendovan ili odgovarao bilo ko, a ko stoji iza tih sajtova", naglasila je Majkićeva.

Bezbjednosni stručnjaci ranije su listu potvrdili da prijetnju za bezbjednost, pored sajta i Fejbukstranice "Vijesti umeta", predstavljaju i sajtovi poput "Putvjernika", "Islambosna", "Balkanskiemirat"...

S druge strane, iz policijskih agencija su se oglasili tvrdnjom da preduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u toj oblasti, odnosno iz MUP-a RS su naglasili da policija prati aktivnosti pripadnika ovog radikalnog islamskog pokreta "kako na terenu, tako i na internetu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније