Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 01. 2014. 11:54   >>  11:57 3

PRIZNANJE

File: Srbija zaslužila pregovore

Srbija je danas zvanično počela pregovore o pristupanju EU međuvladinom konferencijom kojoj prisustvuje delegacija Beograda predvođena premijerom Ivicom Dačićem.

 

Nakon Međuvladine konferencije, kojom je i zvanično Srbija počela pregovore o članstvu u EU, u Briselu je održana zajednička konferencija za novinare, na kojoj su govorili Štefan File, evropski komesar za proširenje, premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Dobar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU", rekao Štefan File na srpskom jeziku.

Dalje obraćanje je nastavio na engleskom, poručivši da je Srbija napravila mnogo velikih koraka, a da je danas simbolično napravila i korak na pravom putu ka EU, u godinama koje dolaze.

Srbija je, kako je rekao File, zaslužila ovaj korak, zahvaljujući napretku koji je učinila u vidu progresa. Ključ su, kako je istakao komesar za proširenje, reforme u mnogim segmentima, a pogotovo ogroman napor koji je učinjen u odnosu sa Kosovom.

"Ipak, čeka nas težak rad, mnogo izazova. Prvo, Beograd mora da ostane u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i poštovanju dogovorenog, a zatim i da nastavi da radi po tačkama pregovaračkog procesa“, rekao je File i naglasio da će posebno važni biti poglavlja 23 i 24.

 

 

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost EU da pomognu Srbiji da dođe do ovog dana.

"Želim jasno da kažem, rizikujući da me neko u Srbiji pogrešno protumači i da kaže da sami sebe hvalimo, ali ovako veliki istorijski dan se ne može prenebregnuti. Mi koji učestvujemo u politici možda možemo da mislimo da je ovo dnevno politički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide", rekao je Dačić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније