Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 01. 2014. 21:01 >> 21:01
1

VRHOVNI SUD HRVATSKE

Odluka o Perkoviću sljedeće nedjelje

Vrhovni sud Hrvatske donio je odluku o izručenju bivšeg funkcionera Udbe Josipa Perkovića Njemačkoj, ali će je saopštiti sljedeće nedjelje.

"Vijeće je zasjedalo, ali odluka sa pisanim obrazloženjem tek treba da bude sačinjena", rekao je predstavnik suda.

 

 

Odluka, kako je objasnio u izjavi za agenciju HINA, neće biti objavljena dok prvo ne bude otpremljena Perkovićevom advokatu i državnom tužilaštvu koji su uložili žalbe na odluku Županijskog suda u Zagrebu da se Perković izruči njemačkom pravosuđu.

Na odluku Vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom je odobreno Perkovićevo izručenje, žalili su se njegova odbrana, ali neočekivano i Državno tužilaštvo Hrvatske, koje je u tom slučaju formalno zastupalo njemačku stranu. Kasnije su objasnili da su bili dužni da podnesu žalbu radi pravilne primjene zakona. 

Bivše funkcionere jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača traži Njemačka zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena 1983. Oni su uhapšeni početkom godine kada je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su, u međuvremenu, pušteni da sa slobode čekaju odluku o izručenju.

Tužilaštvo je u žalbi na odluku o izručenju Perkovića navelo da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupila zastarjelost, odnosno da je zagrebački sud rješenjem od 8. januara povrijedio zakon i pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u dijelu koji se odnosi na nastupanje zastarjelosti krivičnog progona kao apsolutne prepreke za predaju. 

Žalbu Vrhovnom sudu na odluku o izručenju ranije je podnio i Perkovićev advokat Ante Nobilo koji je najavio da će u slučaju da Vrhovni sud potvrdi izručenje, podnijeti ustavnu tužbu. 

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pod predsjedavanjem sudije Ivana Turudića, odbilo je argumente odbrane o zastarjelosti tvrdnjom da se kod zahtjeva za izručenjem ne ispituje takozvana dvostruka kažnjivost za 32 krivična djela navedena u katalogu evropskog naloga za hapšenje zbog čega nije ni ulazilo u utvrđivanje nastupanja zastarjelosti. 

U istom slučaju, veće suda u Velikoj Gorici je zbog zastarelosti odbilo da izruči Nemačkoj Zdravka Mustača. Na tu odluku tužilaštvo se nije žalilo, ali je žalbu uputila porodica pokojnog Stjepana Đurekovića. Sud je tu žalbu odbacio kao neosnovanu, ali porodica može da se žali Vrhovnom sudu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније