Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 01. 2014. 15:28   >>  15:30 3

ALI U SLOVENIJI..

Prosječna plata 1.045 eura

Prosječna mjesečna neto plata za novembar 2013. u Sloveniji je iznosila 1.044,89 eura, saopštio je slovenački Zavod za statistiku.

 

U saopštenju se, međutim, pojašnjava da su plate bile nešto više zbog božićnog dodatka. Prosječna neto plata u posmatranom mjesecu bila je nominalno jedan odsto viša nego u novembru 2012, ali uvažavajući inflaciju i realno manja 0,3 odsto, prenosi portal Business.hr.

A prosječna bruto plata u novembru prošle godine iznosila je 1.617,19 eura, što je šest odsto više nego u prethodnom mjesecu i 0,3 odsto više nego u istom mjesecu godinu dana ranije. 

Više od dvije trećine zaposlenih u Sloveniji, po podacima sindikata, prima platu koja je manja od prosječne, a sve više njih, trenutno oko 55.000, i minimalnu zakonom zagarantovanu zaradu koja u bruto iznosu trenutno iznosi nešto manje od 800 eura. 

Vlada premijerke Alenke Bratušek ovih dana je na pritisak sindikata odustala od ideje o ukidanju minimalne zakonom zagarantovane plate, kao i od snižavanja penzija u ovoj i sljedećoj godini, ali sva ograničenja iz 2012. godine i dalje ostaju na snazi. 

Zato se i ideje o tzv. univerzalnom osnovnom dohotku za sve građane, koje se navodno spominju i u nacrtu novog koalicionog ugovora stranaka u vladi, u sadašnjem trenutku čine utopijskim, a slovenački ekonomisti ih smatraju nerealnim, navodi portal.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније