Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 01. 2014. 12:56 >> 12:56

AGENCIJA FITCH

Snižen kreditni rejting Srbije

Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Srbije na B+ sa stabilnim izgledima, sa dosadašnjih BB- sa negativnim izgledima.

Iz Ministarstva finansija Srbije je saopšteno da kao ključne razloge za svoju odluku, Fitch navodi rast deficita u ovoj godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i izostanak sprovođenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi.

Kao pozitivne strane, agencija navodi, započinjanje pregovora sa Evropskom unijom (EU), smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa i povećanje deviznih rezervi i početak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je planiran za februar ove godine, prenosi B92.

Ministarstvo finansija je saopštilo da prepoznaje potrebu za kontinuitetom u stabilizaciji javnih finansija i makroekonomskog okruženja, što se i postiže nastavkom rada na sprovođenju strukturnih reformi čime bi se stvorile zdrave osnove za rast srpske privrede.

"Prvi koraci u tom smjeru već su načinjeni sa većim nego očekivanim privrednim rastom u ovoj godini, istorijski niskom stopom inflacije za prošlu godinu, povećanjem izvoza koje je dovelo do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa, a troškovi finansiranja države su u posljednjem kvartalu prošle godine na domaćem finansijskom tržištu dostigli istorijski minimum sa tendencijom daljeg smanjenja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija nastaviće da insistira na dosljednom sprovođenju i razradi paketa mjera kako bi se u narednim godinama u potpunosti implementirao plan za smanjenje fiskalnog deficita i dugoročno stabilizovanje učešća javnog duga u BDP i osigurao privredni rast Srbije.

(MINA-BUSINESS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније