Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 01. 2014. 08:49 >> 08:50
2

TITOVA LJETNJA REZIDENCIJA

Karađorđevići traže vilu "Bled"

Nedavna rehabilitacija srpskog princa Tomislava Karađorđevića otvorila je mogućnost njegovim nasljednicima da od Slovenije zatraže čuvenu vilu "Bled".

Omiljenu ljetnju rezidenciju kraljevske porodice, a poslije Drugog svjetskog rata i Josipa Broza Tita, već je potraživao princ Tomislav kao nasljedstvo od majke, kraljice Marije, pišu "Večernje novosti".

Slovenački sud ga je odbio jer su Karađorđevići tretirani kao "narodni neprijatelji i kolaboracionisti". S obzirom na to da je princ sudski rehabilitovan 25. decembra prošle godine, okolnosti su se promijenile, pa postoje naznake da će njegovi naslednici, supruga princeza Linda i djeca prinčevi Mihailo, Đorđe i Nikola, i princeza Katarina obnoviti zahtjev. 

"Zvaničan zahtjev za restituciju još niko nije podnio jer je porodica Karađorđević i dalje po slovenačkom Zakonu o denacionalizaciji isključena iz prava na vraćanje nasljedstva ili obeštećenje. Ako bi slovenački Vrhovni sud, poslije rehabilitacije kneza Pavla, nasljednicima vratio Brdo kod Kranja, a postupak je u toku, to bi bio signal i za Karađorđeviće da traže vilu "Bled" i ostale nepokretnosti", kazao je za Novosti Dragomir Acović, član Krunskog savjeta. 

Na mjestu gdje se nalazi luksuzni hotel, koji se trenutno renovira i biće u funkciji od aprila, kralj Aleksandar je 1922. kupio dvorac koji je gradio austrijski vojvoda Ernest Vindišgrac. Kralj je dvorac preimenovo u Suvobor, a Bled proglasio ljetnjom rezidencijom. 

Vila, koja se prostirala na 39 parcela, u katastarskoj opštini Želče vodila se na kraljicu Mariju, baš kao i Gornja i Donja Radovna i ljetovalište u Mezaljki ("Andrejevo selo"). Ukazom o oduzimanju državljanstva i imovine Karađorđevićima od 2. oktobra 1947., koji je potpisao Edvard Kardelj, ovo je praktično od kraljice i konfiskovano. Kako Novosti saznaju, ona je tu imovinu ranije prenijela na sina Tomislava. 

Vrijednost vile "Bled", Gornje i Donje Radovne i jedne električne pilane poslije Drugog svjetskog rata procijenjena je na nešto više od 12,8 miliona tadašnjih dinara. Ljetovalište u Mezaljki procijenjeno je na nešto više od dva miliona. 

Tito je nakon rata naredio da se izgradi nova rezidencija na mjestu gdje je nekada stajao dvorac, pa je vila postala glavno stjecište političkih, diplomatskih i protokolarnih obaveza. U hotel je prenamjenjena 1984. 

Kraljica Marija u Srbiji, inače, nije ostavila ništa od imovine na svoje ime, izuzev zgrade u Aberdarevoj 1. Nekretnine koje su se vodile na nju mahom su bile u bivšim republikama, a testamentom, koji do sada nije bio dostupan javnosti, imovinu je prepisala na dvojicu sinova - prinčeve Tomislava i Andreja, ali ne i trećeg, kralja Petra. 

"Nasljednici Josipa Broza neće potraživati vilu "Bled", jer su iza jugoslovenskog predsjednika ostale samo pokretnosti do čijeg potpunog spiska ne možemo da dođemo", saopštio je advokat Titovog unuka Joške, Goran Petronijević. 

On podsjeća da su Slovenci nedavno tražili da se uključe u ostavinski postupak iza maršala, i ocjenjuje zahtev kao neozbiljan.

"U posebnom postupku mogu da potražuju predmete za koje imaju dokaz da su njihovi, ali za to nemaju kredibilitet jer nam nijesu vratili skupocjeni Titov vozni park", istakao je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније