Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 01. 2014. 14:19   >>  14:19

PODRŽALI PREGOVORE

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament danas usvojio Rezoluciju o Srbiji i dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora te zemlje sa Evropskom unijom o članstvu.

 

U Rezoluciji, za koju je glasalo 528 poslanika EP, dok je njih 43 bilo protiv, a 51 uzdržan. Parlamentarci su ocijenili da je taj dokument "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz da je EU posvećena politici prijema novih članica.

Rezolucija je politička, neobavezujuća preporuka za Savjet ministara Unije i Evropsku komisiju, ali daje jasno viđenje stavova glavnih političkih snaga u EU o evropskoj integraciji Srbije. 

U tom dokumentu koji je pripremio izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije a zvanični Beograd podstiče da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva, prenosi B92. 

U prethodnoj raspravi svi poslanici su podržali pregovore Srbije o članstvu sa Unijom, a u ime Savjeta ministara, zamenik grčkog ministra inostranih poslova, Dimitrios Kurkulas izjavio je da to pokazuje koliko je Srbija napredovala u sredjivanju odnosa sa Prištinom. 

Kurkulas je naglasio da je sad nužno da Srbija temeljito sprovodi reformu pravosuđa, suzbije korupciju i obezbijedi slobodu štampe. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније