Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Politika ]

16. 01. 2014. 12:17   >>  12:18 17

VELIKI NAUČNIK

Teslina urna u Hramu Svetog Save?

Hoće li Nikola Tesla i dalje počivati u muzeju ili će se ostvariti ideja patrijarha SPC Irineja koji se založio da se zemni ostaci velikog naučnika sahrane na Vračaru, pitanje je kojim se bavila beogradska Politika.

 

Urna najvećeg naučnika s ovih prostora Nikole Tesle od 1957. nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime. Teslini posmrtni ostaci bili su kremirani i privremeno smješteni na jednom njujorškom groblju, a potom prenijeti u Beograd prije 56 godina. 

Hoće li Tesla i dalje počivati u muzeju ili će se ostvariti ideja patrijarha Irineja koji se prije dva dana založio da se zemni ostaci naučnika sahrane u Hramu Svetog Save, piše Politika.

"Razgovarali smo o spomeniku i polaganju zemnih ostataka Nikole Tesle i o našem predlogu i stavu crkve da je najpogodnije da to veliko ime bude pored ličnosti i Hrama Svetog Save i Karađorđevog spomenika. Da tu dođe i Nikola Tesla kao predstavnik nauke", rekao je patrijarh prilikom susreta sa predsednikom privremenog organa Beograda Sinišom Malijem. 

Patrijarh je naglasio da je to stav crkve i izrazio nadu da će njegova ideja naići na razumijevanje. Patrijarhova inicijativa nije prva kada je riječ o premještanju zemnih ostataka Nikole Tesle.

Krajem 2011. Društvo „Sveti Sava”, neposredno pošto je obilježilo 125 godina postojanja apelovalo je da se urna Nikole Tesle položi u hram, ali ta inicijativa je naišla na protivljenje direktora Muzeja „Nikola Tesla” Vladimira Jelenkovića.

On je tada rekao da nije čudno što se urna nalazi u muzeju. 

"I snimak posljednjeg izdaha Tomasa Edisona se čuva u muzeju. Ako bismo na ovaj način rabili ovu memorijalnu cjelinu, mogle bi i druge naučne institucije da traže eksponate koji bi odgovarali njihovoj postavci, te onda ne bi ni postojala potreba za postojanjem našeg muzeja", kazao je Jelenković, podsjećajući na želju Milice Trbojević, kćerke Tesline sestre Angeline i nasljednice Teslinog sestrića Save Kosanovića, da urna bude prenijeta u muzej.

To je za Jelenkovića bio argument koji podrazumijeva i obavezu da se porodična želja bezrezervno poštuje. Šta Jelenković misli sada, juče Politika nije uspjela da sazna, jer nije odgovarao na pozive.

Naime, njegova sekretarica je najprije rekla da je Jelenković na sastanku i da mu je isključen mobilni telefon. Poslije još nekoliko poziva, sekretarica je promijenila priču, rekavši da je Jelenković na odmoru. I, nakon posljednjeg poziva, pred zaključenje broja Politike, sekretarica je otkrila kako Jelenković radi – „ograničeno, oko dva sata dnevno”. Odnosno, da se iznenada pojavi, a potom nestane. 

Ali, ako direktor muzeja nije bio raspoložen za razgovor, juče se među predstavnicima Crkve čuo komentar da je SPC izrazito protiv kremacija, smatrajući da kremiranje pokojnika narušava dogmu o vaskresenju tijela, te je predlog patrijarha u tim krugovima ocijenjen kao „ishitren”. Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, stručnjak za crkveno pravo, međutim, ima drugačije mišljenje. 

Iako Džomić ističe da je nesporno da su ne samo SPC, nego i sve pravoslavne crkve protiv kremiranja pokojnika, on tvrdi da se mora praviti razlika u kremacijama – kada se kremacija pokojnika vrši po njegovoj izričitoj volji i kada se kremacija vrši mimo njegove volje – voljom srodnika. 

"Nikoli Tesli je, koliko je meni poznato, održano opelo po pravoslavnom obredu i kremacija je izvršena mimo njegove volje. Naime, nigdje nije nađena njegova zaostavština u kojoj se navodi njegova želja da bude kremiran. Riječ je o svešteničkom sinu koji je znao osnovne istine naznačenja čovjeka na zemlji. U potpunosti podržavam stav Svetog Sinoda i njegove svetosti patrijarha Irineja, da se taj veliki naučnik i prije svega čovjek i hrišćanin, dostojno sahrani u Hramu Svetog Save. Morbidno je i za Teslu ponižavajuće da se njegovi zemni ostaci čuvaju u muzeju. Muzej ima dovoljno Tesline zaostavštine da uspješno obavlja svoju misiju. Svako protivljenje zahtjevu da se on dostojno sahrani, nije ništa drugo nego protivljenje božjoj i ljudskoj pravdi, zdravom razvoju i civilizacijskim tekovinama", kaže Džomić, podsjećajući da je, odajući dužno poštovanje Tesli, SPC štampala nekoliko knjiga koji osvjetljavaju hrišćanske dimenzije života velikog naučnika.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније