Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

16. 01. 2014. 09:39   >>  09:39 2

SKUPA ADMINISTRACIJA

BiH - najviše ministara po glavi stanovnika

Za sve nivoe vlasti u BiH godišnje se troši 13 milijardi maraka. Zbog komplikovane strukture vlasti, ubraja se među države s veoma skupom administracijom. Kada se pogledaju brojke, izreka da "BiH ima najviše predsjednika i ministara po glavi stanovnika" više ne zvuči kao šala. Bosna i Hercegovina, sa komplikovanom strukturom vlasti, ubraja se među države s veoma skupom administracijom. Osim tri predsednika za tri konstitutivna naroda koji se rotiraju na nivou Bosne i Hercegovine; predsednike, Vlade i Skupštine imaju i oba entiteta. Broj činovnika vrtoglavo umnožava Federacija, koja u svih deset kantona ima Vladu i skupštinu.

U centru Sarajeva, Centar za zastupanje građanskih interesa postavio je brojač budžetske potrošnje da bi u svakom trenutku moglo da se vidi koliko se troši za sve nivoe vlasti.

U sekundi skoro jedna najniža penzija. Na svim nivoima vlasti - pola miliona eura na sat. Godišnje trinaest milijardi maraka.

"Od toga je devet milijardi kroz budžete, što možete vidjeti na brojaču, a četiri milijarde su kroz vanbudžetske fondove, to su penzijski fondovi zavodi za zapošljavanje, zdravstveni fondovi i direkcije za puteve", objašnjava Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.

Ne kaže se slučajno da BiH ima najviše predsjednika i ministara po glavi stanovnika. Kad se sabere 70 državnih i institucije na entiteskom i kantonalnom nivu dolazi se do brojke od 180.000 zaposlenih u javnoj upravi.

U BiH postoji čak 13 vlada, 11 u Federaciji podijeljenoj na kantone, po jedna u Republici Srpskoj i Brčko - distriktu i Savjet ministara na nivou BiH. Isto toliko ima i parlamenata, sa 600 izabranih predstavnika. Na teretu poreskih obveznika je i skoro 200 ministara, zamjenika, pomoćnika, savjetnika i administrativni aparat koji ih opslužuje.

Za institucije na nivou BiH, koje su i najveći potrošači novca poreskih obveznika, budžetom je planirano oko pola miliona eura. Polovina ide na plate. U Komisiji za finansije i budžet zadovoljni su računicom za sljedeću godinu.

"Ovaj proračun instiucija je očuvan i stabilan, on osigurava razvoj institucija BiH na onom nivou koji je potreban za naš evropski put, za naš put ka NATO-u i za jačanje zakonitosti i administrativnog kapaciteta ovih institucija", kaže zamjenik predsjedavajućeg Komisije Ante Domazet.

Međutim, Aleksandra Pandurević iz SDS upozorava da ni „njemačka privreda ne bi izdržala ovakvu administraciju, a kamoli privreda BiH koja ne postoji".

"Ovdje se moraju napraviti radikalni rezovi u administraciji, smanjiti broj institucija BiH i izvršiti revizija svih institucija da vidimo koje opravdano trebaju, a koje su viška i da ih ugasimo", napominje Pandurovićeva.

Od svih budžetskih korisnika godišnje Bosnu i Hercegovinu najviše košta vojska.

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zekerijah Osmić ukazuje da je budžet najveći s razlogom - druga ministarstva imaju 50 zaposlenih, a oni vode brigu o deset hiljada vojnika.

"Tih deset hiljada vojnika treba hraniti, treba ih prevesti, treba napraviti odvojen život i kad se pogleda struktura tog budžeta onda mi imamo budžet kao i svi drugi", ističe Osmić.

Republika Srpska finansira trećinu budžeta za rad zajedničkih institucija na nivou BiH.

Predsjednik Milorad Dodik ne štedi kritike na račun tog izadatka od kojeg, kaže, srpski entitet nema nikakve koristi.

"BiH je jedna nakaradna zemlja, pa je nakaradna i administracija, na budžetu BiH imate 22.000 ljudi koji primaju plate. Tamo je produkovano otimajući od RS preko 80 nekih raznih agencija koje imaju otvorene sistematizacije, pune se svaki dan imaju nove radnike. Međunarodna zajednica pritiska i traži donošenje budžeta koji pokriva te troškove s očiglednom namjerom da što manje novca ostane entitetima, kako bi oni sami bili zagušeni i pokazali se kako ne mogu da egzistiraju", tvrdi Dodik.

Uprkos upozorenjima državnog revizora, zapošljavanje u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini ne prestaje. Još oko četiri stotine novih činovnika planirano je za 2014. godinu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније